
Białe wino często traktowane jest jak brzydkie kaczątko, tradycyjnie postrzegane, jako nie tak szlachetne i wyszukane jak wino czerwone. Faktycznie, białe wino cechuje świeżość i lekkość, ale nie znaczy to, że zasługuje na niezbyt poważne traktowanie. Ma szereg zalet, którymi wygrywa z niejednym czerwonym winem, a najlepsze białe wina są doceniane przez znawców na wielu degustacjach i wydarzeniach winiarskich.
Dzięki świeżości i lekkości białe wino zachwyca smakiem, orzeźwia i gasi pragnienie. Jest najlepszym wyborem na ciepłe, letnie wieczory, randki przy blasku księżyca, rodzinne spotkania przy grillu czy piknik z przyjaciółmi. Barwa wina białego pięknie współgra z letnim słońcem. Przyjmuje różne odcienie, od srebrzystego z zielonkawymi refleksami, poprzez słomkowy, żółty i złotawy, do ciemno-bursztynowego. Do lata nawiązują też typowe dla białych win aromaty owocowe: jabłka, cytrusy, owoce tropikalne (banany, brzoskwinie, ananasy, melony) oraz kwiatowe (lilie, frenotzje, rumianek).
Najpopularniejsze białe wina
Najpopularniejsze odmiany szczepów, z których powstają białe wina to:
- Chardonnay – pochodząca z francuskiego regionu Burgundii odmiana winorośli, z której produkowane są wina białe i musujące, w tym szampan. Smaki i aromaty zawarte w tej odmianie są wydobywane w zależności od klimatu w jakim dojrzewają grona. W chłodniejszym, europejskim klimacie w Chardonnay dominują nuty jabłek, gruszek i cytrusów, a wino cechuje wyższa kwasowość. W cieplejszych miejscach, takich jak Australia czy Nowa Zelandia dominują natomiast aromaty owoców tropikalnych, takich jak banany czy ananasy.
- Sauvignon Blanc – również francuska, pochodząca z regionu Bordeaux odmiana, z której powstają orzeźwiające i wyraziste białe wina wytrawne, a także znakomite wina deserowe. Nazwa szczepu wywodzi się z francuskiego słowa “sauvage” i odnosi się do dziko rosnących krzewów tej odmiany. Wyczuwalne w nim są różne aromaty - od wyraźnych trawiastych zapachów, po słodkawe nuty owoców egzotycznych.
- Riesling – biała odmiana winorośli, pochodząca z Niemiec, z doliny Renu. Przez koneserów uznawany za najszlachetniejszy biały szczep. Charakteryzuje się wysoką kwasowością i jest niezwykle aromatyczne. w bukiecie dominują nuty kwiatowe i owocowe.
- Gewürztraminer – szczep pochodzący z Niemiec, z Południowego Tyrolu, ale najlepsze białe wina z tej odmiany produkowane są we francuskiej Alzacji. Gewürztraminer to przede wszystkim wina wytrawne i półwytrawne, o intensywnej barwie i mocnym aromacie.
- Muscat – mająca greckie korzenie, jedna z najstarszych odmian winorośli na świecie. Daje raczej słodsze wina z dominującymi aromatami cytrusów, kwiatów i przypraw. We Włoszech stanowi znaczną część produkcji białego wina. Powstaje z niej także musujące asti.
Przeczytaj także: Wino riesling – poznaj niemieckiego arystokratę.
Jak wybrać najlepsze białe wino?
Wybierając białe wino warto sugerować się właśnie szczepem, z jakiego powstało, bo już ta informacja dużo mówi o tym jakie to wino jest. Na przykład Rieslingi są lekkie, a Chardonnay bardziej wyraziste i pełniejsze w smaku. Wybór ten można też sprowadzić do klasycznego podziału na wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.
To najczęściej produkowany i najbardziej popularny typ wina białego. W produkcji używa się głównie szczepów, takich jak: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Airen, Trebbiano, Gewürztraminer i Pinot Gris. Jest świeże i wyraźnie kwasowe, a w bukiecie dominują nuty cytrusowe. Wytrawne białe wino jest uważane za najzdrowszy typ alkoholu, ponieważ stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się skóry oraz powstawania wolnych rodników. W wytrawnym białym winie zawartość cukru resztkowego nie przekracza 4 g/l, a kieliszek (120 ml) to tylko 79 kcal.
Najlepszy wybór dla tych, którzy wolą uniknąć wyraźnej kwasowości, ale nie są też fanami słodkiego wina. Jest łagodne, orzeźwiające i mocno owocowe. Dominują w nim aromaty dojrzałych żółtych owoców np. brzoskwiń, moreli i gruszek. Dzięki delikatnemu i dobrze zbalansowanemu smakowi białe wino półwytrawne serwuje się często jako aperitif - dla zaostrzenia smaku przed daniem głównym. Białe wino półwytrawne zawiera około 4-12 g/l, a kieliszek (120 ml) to ok. 97 kcal.
Jest uniwersalne i stanowi bezpieczny wybór na wiele okazji, ponieważ cechuje się połączeniem delikatnej słodyczy z nieprzesadną kwasowością. Jest owocowe i orzeźwiające, przez co pasuje do lekkich posiłków i deserów. W półsłodkim białym winie znajduje się od 30 g do 60 g cukru resztkowego na litr, a kieliszek to ok. 105 kcal.
Uwielbiane przez koneserów słodkich alkoholi. Jest gęste i aksamitne w smaku, a w bukiecie dominują aromaty miodowe i owocowe. Słodkie białe wina z naszej oferty produkowane są ze szczepów Muscat, Riesling, Glera i Gewürztraminer.
W białym słodkim winie znajduje się ponad 60 g cukru resztkowego na litr. Jest też najbardziej kaloryczne z białych win, a kieliszek (120 ml) to ok. 112 kcal.
Białe wino - z czym łączyć?
Białe wino dzięki swojej świeżości i lekkości jest niezwykle uniwersalne i pasuje do wielu potraw. Świetnie zaostrza smak, dlatego jest często podawane jako aperitif. Wina białe wytrawne i półwytrawne najlepiej jest podawać z:
- drobiem,
- delikatnym mięsem jak cielęcina czy jagnięcina,
- rybami,
- owocami morza,
- warzywnymi sałatkami,
- risotto,
- sushi,
- daniami kuchni orientalnej
- delikatnymi, chudymi serami.
Wina białe półsłodkie i słodkie świetnie komponują się z:
- owocami,
- słodkimi deserami.
Białe wino sprawdza się idealnie nie tylko jako dodatek do konkretnych dań. Z powodzeniem można wykorzystać je również jako składnik potraw, świetnie nadaje się do gotowania. Szklanka białego wina dolana podczas gotowania risotto doskonale podbije jego smak. Nie może go też zabraknąć w wielu przepisach na zupy, np. francuska zupa cebulowa czy sosy np. winno-maślany sos do makaronu z krewetkami, którego bazą jest właśnie wytrawne białe wino.
Białe wino – jak serwować?
Zasadniczo, wina białe podajemy schłodzone. Lekkie białe wino powinno mieć temperaturę 7-10°C, ale te cięższe mogą już mieć około 12°C. Wina słodkie warto schłodzić do temperatury 6-8°C, a wina musujące najlepiej smakują w temperaturze 7-10°C.
W szczególnie upalne dni świetnie sprawdzi się białe wino z lodem lub nawet w formie szprycera, czyli pomieszane z gazowaną wodą. Na całym świecie białe wina, zwłaszcza te musujące podaje się często z truskawkami.
Przeczytaj: Jakie wino na lato? Poznaj najlepsze wina na upały!
Białe wino w sklepie Winez.pl
W naszym internetowym sklepie z winami mamy dla Was wyjątkowo bogatą ofertę białych win z całego świata. Oprócz najbardziej popularnych, jak francuskie Chardonnay czy niemieckie Rieslingi, oferujemy też białe wina portugalskie, hiszpańskie i włoskie. Znajdziecie u nas ponad 120 butelek pysznego białego wina na każdą okazję!
Warto też pamiętać, że białe wino to również wina musujące. W naszej ofercie znajdziecie ich szeroki wybór - od włoskiego prosecco do francuskie wykwintne szampany. Są one często wybierane jako prezent na specjalne okazje: urodziny, imieniny, rocznicę, a także dodatek do prezentu ślubnego/weselnego.