Czym jest wino Reserva?

Czym jest wino Reserva?

Na niektórych etykietach win możemy znaleźć tajemnicze oznaczenie Reserva. Z terminem tym jest jednak pewien problem, ponieważ może być ono zarówno obietnicą doskonałej jakości, jak i nie posiadać żadnego konkretnego znaczenia. W niektórych krajach obowiązują surowe zasady dotyczące stosowania słów Reserve, Riserva lub Reserva. Natomiast w większości stanów USA po winie z takim oznaczeniem nie powinniśmy spodziewać się zbyt wiele. Sprawdź, czym wyróżnia się wino Reserva!

Historia nazwy Reserva

Mówi się, że koncepcja wina rezerwowego wywodzi się z czasów, kiedy winiarze wstrzymywali lub rezerwowali część swojego wina do przechowywania i sprzedaży w późniejszym terminie. Zwykle były to najlepsze i najsmaczniejsze roczniki. W dzisiejszych czasach termin Reserva oznacza wysokiej jakości wina, które leżakowały najdłużej. Wino rezerwowe powinno pochodzić z najlepszych winnic lub z najlepszych beczek, co nadaje mu charakteru i wyjątkowości. Dodatkowo wina Reserva mogą być produkowane w stylu dostosowanym do dłuższych okresów leżakowania.

Zdecydowana większość winnic europejskich traktuje ten termin bardzo poważnie, a słowo Reserva jest używane tylko w kontekście najlepszych produktów. Istnieją dwa kraje, które mają ścisłe zasady, określające, jakie wino może być oznaczone terminem Reserva – są to Włochy i Hiszpania. Większość krajów nie ma przyjętych ścisłych regulacji, dlatego niektórzy producenci używają rezerwy jako chwytu marketingowego do sprzedaży przeciętnej jakości wina. 

Wino Reserva we Włoszech

We Włoszech każdy region ma inną definicję wina Reserva, jednak mają one pewne punkty wspólne. Większość win, określanych tym terminem, musi leżakować przez co najmniej 2 lata, aby uzyskać status wina rezerwowego. Amarone powinno leżakować 4 lata, a Barolo: 5 lat. We Włoszech obowiązuje ścisła kontrola jakości, dzięki czemu rzeczywiście tylko najlepsze wina mogą nosić miano wina rezerwowego. 

We Włoszech najczęściej spotykamy się z tym określeniem w przypadku win z Toskanii (Chianti Classico, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano) oraz z Piemontu (Barolo i Barbaresco). Włoskie prawo winiarskie nakazuje, aby wina te były leżakowane przez dłuższy minimalny okres niż wina inne niż Riserva. Przykładowo Chianti Classico Riserva musi odczekać co najmniej 27 miesięcy przed trafieniem na rynek. Włosi nie precyzują natomiast, ile z tego czasu ma spędzić w beczce, a ile w butelce. Ten czas różni się w zależności od podejścia danego producenta.

Odkryj wina z Włoch Riserva w naszym sklepie.

Wino Reserva w Hiszpanii

W Hiszpanii wina z etykietą Reserva muszą dojrzewać przez 3 lata, w tym czasie co najmniej 6 miesięcy w dębowych beczkach. Hiszpania ma bardzo złożony system dojrzewania, a równocześnie Reserva nie jest najbardziej dojrzałym winem produkowanym przez Hiszpanów. W Hiszpanii termin Reserva może być użyty na etykiecie tylko wtedy, gdy winiarnia spełnia określone wymagania dotyczące leżakowania wina, wynikające z przepisów obowiązujących w regionie. Na przykład, jeśli butelka Rioja ma na etykiecie napis Reserva, to znaczy, że była leżakowana przez co najmniej 36 miesięcy, z czego co najmniej 12 miesięcy w beczce dębowej.

Zobacz hiszpańskie wina Reserva dostępne w Winez.

 

 

Wina Reserva w innych częściach świata

W większości regionów winiarskich, poza Europą, termin Reserva można dodać do etykiety wina według własnego uznania, ponieważ użycie tego słowa nie jest uregulowane prawnie. Winnice spoza kontynentu europejskiego używają także na etykietach terminów takich jak Old Vine, Special Selection lub Limited Release w celu przekonania konsumenta o wyższej jakości. Terminy te nie mają żadnych ustalonych i uregulowanych kryteriów, dlatego powinniśmy uważać przy zakupie i nie dać złapać się na marketingowych haczyk producentów. W większości krajów termin Reserva nie ma prawnych regulacji, np. w Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii czy Australii. Jest po prostu jedynie narzędziem marketingowym. 

Warto natomiast podkreślić, że w niektórych regionach USA termin Reserva został uregulowany. Stan Waszyngton założył w 1987 r. komisję Washington Wine Commission, która w 1999 r. utworzyła Washington Wine Quality Alliance w celu opracowania standardów branżowych w zakresie produkcji i oznaczania wina. Waszyngton stał się pierwszym stanem w USA, który określił standardy dla win rezerwowych. Członkowie WWQA jako pierwsi w kraju zdefiniowali termin Reserva, przyjmując, że wina oznaczone tym wyróżnieniem nie mogą stanowić więcej niż 3000 skrzynek lub 10% produkcji winnicy. Stwierdzono także, że wino to musi przewyższać jakością pozostałe produkty. 

Dlaczego wina Reserva są droższe?

Wina Reserva są zazwyczaj wytwarzane z lepszej jakości winogron i dłużej dojrzewają przed sprzedażą. Dlatego też koszty produkcji są znacznie wyższe niż w przypadku win bez tej klasyfikacji. Wystarczy wziąć pod uwagę koszty, jakie ponosi producent, przechowując wina przez 4 lub 5 lat, a także pomyśleć o konieczności przeznaczenia na ten cel dodatkowej przestrzeni w piwnicy. Nic więc dziwnego, że ceny win Reserva plasują się znacznie wyżej niż innych butelek. 

Sklep internetowy Winez oferuje wina Reserva i wina Gran Reserva. Wśród propozycji znajdują się m.in.:

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl