Jak przechowywać wino?

Jak przechowywać wino?

Zależy Ci na degustacji wina, ale nie chcesz od razu wypijać całej zawartości butelki? A może myślisz o zakupie droższego wina, które musi poczekać na specjalną okazję? W obu przypadkach warto wiedzieć, jak właściwie przechowywać wino, by najdłużej cieszyć się jego smakiem i aromatem. W poniższym tekście znajdziesz najlepsze praktyki w przechowywaniu zarówno zamkniętych, jak i otwartych win. 

 

Jak przechowywać zamknięte wino?

  • Temperatura do przechowywania wina

Zamknięte wino powinno być przechowywane w zaciemnionym miejscu, gdzie panuje stała temperatura. Kuchnia, ze względu na częste wahania temperatur, nie jest najlepszym miejscem. Ważne jest, aby wino nie przebywało w nasłonecznionym miejscu oraz abyśmy zapewnili mu stałą, niezmienną temperaturę. Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura może przyczynić się do zepsucia nawet najdroższego wina. Najlepsza temperatura do krótkoterminowego przechowywania wina wynosi około 13°C

Należy pamiętać, że wino nigdy nie powinno być przechowywane w temperaturze poniżej -4°C, co może spowodować jego zamarznięcie; lub powyżej 20°C, co przyspiesza proces starzenia i niszczy związki lotne. Temperatura przechowywania wina powinna być utrzymywana na jak najbardziej stabilnym poziomie: wahania temperatury mogą powodować rozszerzanie się i kurczenie korka, co może skutkować przenikaniem powietrza do środka.

Przeczytaj także: Jak dobrać idealny kieliszek do wina?

 

W jakiej pozycji ustawić butelkę wina: poziomo czy pionowo?

Butelki z winem powinniśmy przechowywać poziomo. Jeżeli mamy butelkę z korkiem, należy ułożyć ją poziomo na stojaku. Trzymanie wina na boku pomaga zachować wilgotność korka, co ma kluczowe znaczenie dla długotrwałego przechowywania, ponieważ wysuszony korek może powodować przedostawanie się powietrza do wina i jego przedwczesne starzenie się. 

  •  Ochrona przed światłem

Wino powinniśmy przechowywać z dala od światła słonecznego. Promienie UV pochodzące z bezpośredniego nasłonecznienia butelek mogą zaburzyć smak i aromat wina. Należy również trzymać wina z dala od źródeł intensywnych dźwięków, takich jak pralka, suszarka czy głośniki.  Wibracje mogą zakłócać powstawanie osadów w butelce, zaburzając delikatny proces sprzyjający starzeniu się wina. 

  •  Zadbaj o odpowiednią wilgotność

Zbyt wysoka wilgotność w miejscu, gdzie przechowujemy  wino, może niekorzystnie wpływać na jego trwałość, a dodatkowo przyczyniać się do odklejania etykiet. Z kolei przy zbyt niskim poziomie wilgoci w powietrzu, korki mogą wysychać, narażając wino na działanie tlenu. Powszechnie przyjęte wytyczne mówią, że wilgotność powietrza powinna wynosić od 60 do 68 procent. 

  • Zaopatrz się w lodówkę na wino

Jeżeli nie masz miejsca do przechowywania wina, w którym zapewnisz mu stałą, niską temperaturę, a do tego będzie ono odpowiednio zaciemnione i o właściwym poziomie wilgotności, dobrym pomysłem będzie zakupienie lodówki na wino. W przeciwieństwie do standardowej lodówki, która posiada bardzo niską temperaturę, a do tego jest cały czas otwierana, przez co zwiększają się wahania temperatury; lodówka na wino ma wewnątrz stałą temperaturę: 10-15°C, a w środku panuje odpowiednia wilgotność. Przechowywanie wina w oddzielnej lodówce pomaga również zapobiegać przenikaniu zapachów żywności do wnętrza butelek. 

Dowiedz się również, jakie wybrać wino na lato i poznaj najlepsze wina na upały!

W jakiej temperaturze podawać wino białe i czerwone?

Podawaj wino w odpowiedniej temperaturze!

Przygotowując się do serwowania wina, należy dać mu odpowiedni czas do osiągnięcia właściwej temperatury, tylko wówczas uzyskamy najlepszy smak i aromat. Czerwone wino należy podawać schłodzone nieco poniżej temperatury pokojowej, pomiędzy temperaturą 12 a 19°C. Wina czerwone z mocniejszymi akcentami tanin powinny być trzymane w wyższym spektrum temperatur niż lżejsze wina czerwone, które można serwować w niższej temperaturze. Natomiast wina białe należy podawać w niższej temperaturze niż czerwone. Nie powinny być natomiast tak zimne, aby wpływało to na ich bukiet smaków. Białe wino należy serwować w temperaturze 8-12˚°C

 

Jak przechowywać otwarte wino?

Po otwarciu wina nie powinniśmy przechowywać go dłużej niż kilka dni. Wino czerwone możemy po otwarciu trzymać w lodówce 3-5 dni, a wino białe – tylko 2-3 dni. Do przechowywania otwartego wina może przydać się korek próżniowy, który pozwala ponownie zamknąć otwartą butelkę  poprzez wypompowanie powietrza za pomocą pompki próżniowej. Wytworzona w ten sposób próżnia pozwala zachować właściwości i smak wina na jeszcze dłużej. Korki próżniowe mogą być także używane do tymczasowego zamykania butelek podczas przyjęcia z przyjaciółmi. 

Aby szczelnie przechowywać wino w butelce, możemy posłużyć się także stoperem do wina. Skutecznie zabezpieczy on otwarte wino dzięki kilku pierścieniom uszczelniającym. Stoper do wina chroni alkohol przed wylaniem i odgazowaniem, pełniąc równocześnie rolę ekskluzywnej i praktycznej ozdoby butelki. 

Otwarte wino możemy przechowywać także, korzystając z urządzenia o nazwie coravin. Zawiera ono argon, który po wpuszczeniu do butelki, odcina wino od kontaktu z tlenem. Coravin pozwala nalać wino bez konieczności otwierania butelki, czyli bez wyciągania z niej korka. Jest to drogi, ale niezwykle przydatny gadżet, który z pewnością spełni oczekiwania wszystkich miłośników wina.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl