Jakie wino do grilla? Znajdź połączenie idealne!

Jakie wino do grilla?

Wino i grillowanie

Zbliża się lato, a wraz z nim weekendowe spotkania przy grillu. Świeżo grillowane mięso, ryby czy warzywa, zjedzone w ogrodzie, w promieniach słońca, to jeden z najsmaczniejszych posiłków, na jaki można sobie pozwolić w ciepłe letnie miesiące. Czym jednak popić te wszystkie grillowane kiełbaski, karkówkę, steki i inne przysmaki z grilla?

Wbrew pozorom takiemu biesiadowaniu nie musi towarzyszyć piwo, równie dobrze sprawdzi się tu kieliszek odpowiednio dobranego wina. Ale jakie wino do grilla wybrać? Sprawdź nasze propozycje i znajdź rozwiązanie dla siebie.

Wino do grilla - o tym musisz pamiętać!

Jak zawsze najważniejszą zasadą jest: Wino nie zabija smaku potrawy, a potrawa nie zabija smaku wina. Oba smaki powinny się ze sobą komponować i wzajemnie uzupełniać.

Do bogato przyprawionych i wyrazistych grillowanych dań najlepiej jest dobrać czerwona wina o owocowych nutach. Do białych mięs bardziej będą pasować delikatniejsze i orzeźwiające wina białe.

Istotna jest też temperatura trunku. Jeśli na zewnątrz jest bardzo ciepło, pamiętajmy, by do grilla podać wino wcześniej schłodzone. 

Ważna jest także forma podania wina do grilla. Zrezygnujmy z plastikowych kubeczków, postawmy na szklane kieliszki, w których wino nie tylko lepiej się prezentuje, ale także lepiej smakuje. 

Wino na grilla - od czego zacząć?

Zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, warto zastanowić się, co podać na czas oczekiwania na dania z grilla. Jako aperitif przed grillowanym posiłkiem warto zaserwować białe wina, które oczyszczą kubki smakowe i pobudzą je do intensywniejszej pracy. Takie zadanie najlepiej spełnią młode wina z nowego świata czyli doskonały szczep Chardonnay czy też uniwersalny Sauvignon Blanc. Sprawdzi się tu też orzeźwiające różowe wino ze szczepów Malbec lub Pinot Noir. Osoby preferujące bąbelki mogą śmiało postawić na wina musujące, np. uwielbiane przez wszystkich Prosecco ze szczepu Glera.

Jakie wino do grillowanych potraw?

Grillować można różne potrawy: mięsa, ryby, warzywa, sery, a nawet i owoce. Do każdego z tych grillowanych przysmaków pasuje nieco inne wino. Oczywiście istnieją pewne uniwersalne rozwiązania, które można podać praktycznie do wszystkiego, ale jeśli zależy nam na jak najlepszym podkreśleniu smaku grillowanych potraw, powinniśmy dobrać wino korzystając z poniższych porad.

1. Wino do warzyw z grilla

Na ruszt zazwyczaj trafiają takie warzywa jak cukinia, papryka, pieczarki, bakłażany i cebula. W tym przypadku sprawdzi się prosty wytrawny Riesling, Sauvignon Blanc, a także wytrawne wina różowe.

2. Wino do ryb z grilla

Rybom najczęściej towarzyszy wytrawne białe wino i zasada ta nie zmienia się w przypadku grilla. Do ryb w rodzaju pstrąga czy okonia podajmy ponownie wino ze szczepu Riesling. Sprawdzą się też szczepy Albarino i Pinot Blanc. Do grillowanego łososia warto napić się Chardonnay.

3. Wino do grillowanego drobiu

Do drobiu (kurczak, indyk) najlepiej sięgnąć po półwytrawne lub wytrawne białe wina, takie jak Chardonnay, Sauvignon Blanc lub Pinot Blanc. Do potraw mocniej doprawionych warto podać wina ze szczepu Pinot Noir.

4. Wino do wieprzowiny z grilla

W przypadku schabów podajmy do grilla wino białe: ze szczepu Riesling lub Gruner Veltliner. Ważne, by wino charakteryzowało się wyższą kwasowością. 

Karkówkę i kiełbaski lepiej podać z lekkim winem czerwonym, o owocowych nutach. Możemy tu śmiało wybierać spośród czerwonych win ze szczepów Syrah lub Merlot.

5. Wino do grillowanej wołowiny

Tradycyjnie do dań z czerwonego mięsa pasują wina czerwone z większą dawką taniny (która daje poczucie cierpkości).

W przypadku grillowanych steków wołowych możesz sięgnąć po tradycyjne francuskie Bordeaux lub hiszpańskie Rioja. Wyraziste smaki grillowanego mięsa podkreśli także Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec i Merlot.

6. Wino do deserów i owoców z grilla

Grillowanym owocom (banany, jabłka, truskawki, inne) najlepiej będzie towarzyszyć Muscat oraz półwytrawny lub półsłodki Riesling. Do owoców podanych z czekoladą można również podać czerwone wino, które będzie przyjemnie kontrastować ze słodkim smakiem deseru. 

W przypadku owoców z grilla ciekawym połączeniem będzie także Prosecco.

Wino i grill - dlaczego warto

Wino do grilla to nie tylko wspaniałe uzupełnienie smaku potraw z rusztu, to także sposób na poprawę trawienia. Tłuste grillowane dania, w towarzystwie dużej ilości piwa, mogą spowodować poczucie "ciężkości" i dyskomfort w żołądku. Wino pomoże nam uniknąć tychże dolegliwości. Dodatkowym atutem wina jest fakt, że ma ono mniej kalorii niż piwo, co jest szczególnie ważne dla osób, które pilnują swojej wagi.

Wino do grilla - najlepszy sposób na podkreślenie smaku potrawy?

Grill jest często spontaniczną decyzją, gdzie nie ma miejsca na szczegółowy dobór wina do każdej potrawy. W takich przypadkach najlepiej postawić na uniwersalne wina ze szczepu Riesling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon lub Sauvignon Blanc. Jeśli jednak planując grilla posiadasz większą ilość czasu, dopasuj wino do serwowanych grillowanych potraw. Gwarantujemy, w ten sposób zachwycisz i zaskoczysz swoich gości nowymi doznaniami smakowymi!

A jeśli nadal zastanawiasz się, jaki rodzaj wina do grilla będzie pasować najlepiej, skontaktuj się z nami. Nasi specjaliści z pewnością pomogą Ci dobrać odpowiednią butelkę na tę okazję.


Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą doskonałych win butikowych. Mamy dla Was ponad 300 win z całego świata! Sprawdź wina w sklepie internetowym Winez.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl