
Czy da się sprawić, żeby słynny włoski placek smakował jeszcze lepiej? Jasne! Wystarczy dobrać do niego odpowiednie wino. Odpowiednie, czyli jakie? Czym się kierować przy wyborze wina do pizzy? Zerknij na nasze rekomendacje!
Jakie wino pasuje do pizzy?
Włoskie jedzenie to szczęście. Ale dobre włoskie jedzenie w towarzystwie świetnego wina, to kulinarny raj! Po jakie trunki warto sięgnąć? Na pewno po wina pochodzące z Włoch.
Jedna z podstawowych i najprostszych zasad dobierania trunku do potrawy, to ta związana z pochodzeniem geograficznym. Jem coś włoskiego, piję coś włoskiego. Jakie wino z tego regionu pasuje do pizzy?
Dobrym wyborem będzie wytrawne czerwone wino Decauville Syrah IGP. Delikatne, miękkie o wyraźnych aromatach czerwonych owoców. Zadowoleni będą szczególnie wielbiciele Pepperoni - to wino złagodzi jej ostrość i zrównoważy wysoką zawartość tłuszczu.
Dla fanów klasycznej Margherity idealny będzie kieliszek białego wina Massimago Duchesa Allegra Garganega IGT. Przyjemny aromat, orzeźwienie i lekka balsamiczna nuta.
A jeżeli nie wyobrażacie sobie pizzy bez pachnących plastrów prosciutto, dobierzcie do niej włoskie Sangiovese. Lampka Rosso di Montalcino DOC sprawi, że już nigdy nie będziecie się zastanawiać, jakie wino do pizzy z szynką wybrać.
Idealne wino do pizzy
Pizza i wino dogadują się znakomicie nie tylko wtedy, kiedy pochodzą z tego samego kraju. Jeszcze więcej smakowych doznań mogą zapewnić mniej oczywiste wybory. Jakie wino spoza Włoch pasuje do pizzy?
Jeśli pizza z owocami morza to twój numer jeden, postaw na Chile i sięgnij po butelkę Torreón de Paredes Chardonnay Reserva. To białe wino jest świeże i eleganckie. Nie przytłoczy składników, a podkreśli ich wyjątkowy charakter.
Dobrym kierunkiem jest także Argentyna - do mięsnej pizzy wybierz czerwone Michel Torino Malbec Colección. W smaku delikatne i miękkie, z owocowymi nutami śliwkowego dżemu.
Dla miłośników warzyw niechętnie patrzących w stronę salami, też mamy propozycję doskonałego trunku. Pizza wegetariańska polubi się z kieliszkiem Sauvignon Blanc. Spróbuj francuskiego Pouilly-Fume Cuvee Regain AOC. To świeże i orzeźwiające wino ma w sobie aromat limonki i białych kwiatów.
Jakie wino do pizzy: białe czy czerwone
Właściwy wybór wina do pizzy zmienia proste danie w pełny i bogaty posiłek. Dotyczy to również znanego dylematu „białe, czy czerwone”. Ogólna zasada mówi, żeby dobierać wino do koloru potrawy. Wystarczy przyjrzeć się kompozycji składników na pizzy i viola - jesteś na dobrym tropie!
Jeśli zdecydujesz się na białe wino do pizzy, sięgnij po Sauvignon Blanc, Chardonnay lub Riesling. Z win czerwonych strzałem w dziesiątkę będą szczepy Barbera, Syrah i Carmenere.
A czy wino różowe pasuje do pizzy? Oczywiście! Warto zestawić go choćby ze słynną Quattro Formaggi - tu bezbłędne będzie orzeźwiające Wine Team High Kick Rose by Fredrik Eklund IGT.
Wino do włoskiej pizzy
Pizza i wino to wspaniały duet. Na co jeszcze zwrócić uwagę, żeby wrażenia smakowe na długo pozostały nam w pamięci? Ważna jest równowaga – najlepiej wybierać wino o podobnej konstrukcji – lekkości lub ciężkości tego, co mamy na talerzu.
Wino nie powinno zdominować smaku potrawy, ale być na tyle wyraziste, żeby wyróżnić się na jej tle. Intensywny Malbec przykryje delikatną pizzę z owocami morza, a delikatniejsze Sauvignon Blanc zginie przy Pepperoni. Jeśli chcesz uzyskać pełen bukiet smaków, unikaj takich par.
Właściwy wybór wina to wartość dodana – sprawi, że posiłek będzie pełniejszy, a ty odkryjesz smaki, których się nie spodziewałeś.
Odkryj więcej naszych propozycji w kategorii WINO DO PIZZY.