Jakie wino do sushi? Odkryj 9 wyśmienitych propozycji!

Jakie wino do sushi? Poznaj idealną kombinację!

Jakie wino do sushi?

Wielu miłośników sushi staje przed bardzo istotnym pytaniem: z jakim winem je podać? Białym czy czerwonym? Słodkim czy wytrawnym? A może winem musującym? Jeśli uwielbiasz zarówno sushi, jak i wino, i szukasz ich idealnego połączenia, czytaj dalej. W naszym artykule wyjaśniamy jak łączyć sushi z winem aby otrzymać kombinację doskonałą! Zapraszamy!

Trochę o Sushi

Sushi to potrawa charakteryzująca się prostotą składników, ale jednocześnie ich perfekcyjnym doborem i proporcją. Ten rozpoznawalny na całym świecie przysmak kuchni japońskiej na stałe zagościł w domach wielu Polaków. 

Sushi to proste, ale wyjątkowo smaczne danie: ugotowany ryż podawany w postaci małych ruloników lub wałeczków z dodatkami takimi jak ryby, awokado czy warzywa. Idealne danie na imprezę i spotkanie z przyjaciółmi, sprawdza się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje, a co najważniejsze, jest także zdrowe i dietetyczne. 

Jak dobrać wino do sushi?

Dobór wina do sushi może być nie lada wyzwaniem - kuchnia japońska z reguły nie kojarzy nam się z winem (z alkoholowych trunków japońskich najbardziej rozpoznawalne jest Sake).

Surowa ryba, intensywność sosu sojowego, ostrość octu, wasabi i imbiru. Jakie wino podać do tej ciekawej, ale trudnej kombinacji smaków?

Jaki rodzaj wina do sushi? Białe, czerwone czy różowe?

Wino do sushi powinno charakteryzować się lekką lub wyraźną kwasowością, jednocześnie mając w sobie odrobinę słodyczy. Ważny jest odpowiedni balans i rześkość trunku. 

Najlepszym wyborem będą zatem wina białe i różowe. Podkreślą one walory smakowe sushi i nie będą się “gryźć” z dodatkami.

Co z wytrawnością?

Do sushi będą pasować wina wytrawne i półwytrawne, o odpowiednim balansie kwasowości i słodyczy. 

A może wino musujące?

Partnerem sushi może być także wino musujące. Wytrawne bąbelki będą świetnie współgrać z japońskim specjałem.

Wybieramy szczep wina do sushi

Biorąc pod uwagę charakter sushi dobrze jest podać do nich wina jednoszczepowe. 

Uniwersalnym wyborem będzie białe wino ze szczepu Riesling, które idealnie łączy się z rybami, owocami morza i sushi. Bogaty bukiet, nuty brzoskwini, moreli i cytrusów. Smaki te wspaniale współgrają z potrawami kuchni azjatyckiej. Co bardzo ważne, Riesling będzie dobrym towarzyszem intensywnego sosu sojowego.

Dobrym wyborem są też wina ze szczepów: Premsal, Sauvignon Blanc, Zweigelt, Chardonnay i Pinot Noir.

Białe wino:

1. Szczególnie polecamy dwa wina ze szczepu Riesling: australijski Lodge Hill Riesling, wytrawne białe wino o delikatnych aromatach limonki i kwiatów oraz niemiecki Niederhauser Pfingstweide Qualitätswein, półwytrawne białe wino, kruche i eleganckie w ustach. 

2. Dobrym wyborem jest także szczep Premsal charakteryzujący się aromatem owoców egzotycznych i nutami kwiatowymi. Hiszpańskie białe wytrawne wino Son Calo Blanc DO będzie doskonałym kompanem sushi.

3. Jeśli wolisz klasyczne, prostsze rozwiązania, warto też postawić na szczep Sauvignon Blanc. Jest on niezwykle uniwersalny i sprawdzi się także w przypadku kuchni japońskiej. Polecamy pyszne białe wino z RPA, Footprint Sauvignon Blanc.

4. Ciekawą propozycją będzie też hiszpańskie Alalba Albarińo. To rzadko spotykane białe wino ze szczepu Albarińo doskonale komponuje się z sushi, rybami i owocami morza.

5. W przypadku białych win warto też postawić na rozwiązania z bąbelkami. Włoskie Berlucchi '61 Brut Saten Blanc DOCG Franciacorta ze szczepu Chardonnay zachwyci wyrazistością smaku moreli i owoców tropikalnych, które będą się kapitalnie łączyć z sushi.

Różowe wino:

1. Naszą pierwszą propozycją w ramach win różowych jest australijski Landhaus Mayer Rose ze szczepu Zweigelt. Orzeźwiający, o pięknym łososiowym kolorze. Idealny do ryb i sushi. 

2. Drugą pozycją jest Crasto Rose DOC z Portugalii. W tym przypadku łamiemy regułę win jedno szczepowych. Mieszanka Tinta Poriz i Touriga Nacional to perfekcyjna kompozycja, która będzie świetnie uzupełniać smak sushi.

3. Polecamy także różowe wino musujące Berlucchi ze szczepu Pinot Noir. Berlucchi '61 Nature Rose DOC Franciacorta to eleganckie wino o smaku dżemu porzeczkowego i cytrusów. Fantastycznie podpije smak kuchni azjatyckiej.

Wino i sushi - połączenie idealne?

Sushi i wino to nadal młode połączenie, w ramach którego warto samemu poeksperymentować. Polecane przez nas wina i szczepy to jedynie początek przygody z kuchnią japońską. Zachęcamy do dalszych poszukiwań, ktoś z Was może odkryć prawdziwe mistrzostwo.

A jeśli nadal zastanawiasz się jaki rodzaj wina do sushi będzie najbardziej pasować lecz obawiasz się eksperymentów, skontaktuj się z nami. Winni specjaliści Winez z pewnością pomogą Ci dobrać odpowiednią butelkę.


 Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą doskonałych win butikowych. Mamy dla Was ponad 300 win z całego świata! Sprawdź wina w sklepie internetowym Winez.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl