Jak smakują wina Pinot Noir? Poznaj najszlachetniejszy ze szczepów!

Jak smakują wina Pinot Noir? Poznaj najszlachetniejszy szczep!

Pinot Noir to jeden z najszlachetniejszych (ale i najkapryśniejszych!) szczepów winogron. Doskonały towarzysz jesiennych i zimowych wieczorów, swoim charakterem zachwyca podniebienia koneserów i sommelierów. Czy próbowałeś już win produkowanych z tej odmiany?

Dowiedz się, jak smakują wina Pinot Noir, jakie aromaty w nich dominują oraz z czym je podawać. Zapraszamy do kolejnej odsłony #PoznajSzczepyWinogron w ramach kulinarnej podróży z Blogiem Winez.

Dostojny i kapryśny książę

Szczep Pinot Noir to czerwona odmiana winorośli wykorzystywana w produkcji łagodnych i aksamitnych win. Zwyczajowo nazwę tę stosuje się również do samych win wyprodukowanych z tego szczepu. Nie jest aż tak popularny, jak inne czerwone odmiany (Cabernet Sauvignon lub Merlot), ale ma swoich zwolenników, którzy uwielbiają go za elektryzujące winne doznania i bogate aromaty.

Jak opisać szczep Pinot Noir? To niewątpliwie prawdziwy książę, dostojny i wyrafinowany, o niezwykle długim rodowodzie. Jednocześnie szczep ten porównywalny jest do kapryśnego arystokraty, ma swoje humory i bywa “trudny”. Należy do wielkiej rodziny pinotów i uznawany jest za jedną z najszlachetniejszych odmian winogron.

Pinot Noir - rubinowy klejnot Burgundii

Historia ciemnych winogron Pinot Noir sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, a ojczyzną tego szczepu jest francuska Burgundia. Do dziś francuskie burgundy powstają głównie z winogron tej odmiany, a ⅓ wszystkich upraw w Burgundii to winnice obsadzone Pinot Noir.

Dokładne pochodzenie szczepu Pinot Noir nie jest znane. Austriaccy naukowcy sugerują, że szczep ten jest krzyżówką Pinot Meunier i Traminner, jednak teoria ta nie uzyskała pełnego uznania wśród enologów z innych krajów. Pod względem DNA Pinot Noir jest niemalże identyczny co odmiana Pinot Meunier (różnią się one genem komórek naskórka winogron).

Warto wspomnieć, że Pinot Noir jest pierwszym oficjalnie uznanym i opisanym szczepem winorośli. W rejestrach pojawił się już w 1375 roku! (rejestry szpitalne z Beaune)

Wyjątkowo wymagający szczep - produkcja win Pinot Noir

Produkcja wysokiej klasy Pinot Noir jest niezwykle trudna i wymaga szczególnej uwagi na każdym etapie. Już podczas stadium sadzonek pojawiają się pierwsze problemy! Pinot Noir jest szczepem genetycznie niestabilnym, jego owoce mogą różnić się pod względem wielkości, kształtu, a nawet i smaku.

Uprawa tych winorośli nie należy do najłatwiejszych. Pinot Noir szybko “łapie” choroby i przypadłości. Szczep ten lubi chłodne klimaty, ale jest jednocześnie niezwykle wrażliwy na wahania temperatury, a jego wczesna odmiana jest wyjątkowo wrażliwa na wiosenne przymrozki. Z drugiej strony owoce szczepu Pinot Noir mogą szybko wyschnąć i stracić swój aromat (ze względu na wrażliwą cienką skórkę). Dzieje się tak wtedy, gdy zbiory nie nastąpią w odpowiedniej porze. Nie jest to jednak koniec niedogodności napotkanych podczas produkcji win Pinot Noir. Szczep ten jest również jednym z najtrudniejszych do prowadzenia fermentacji, która bywa burzliwa i wymaga stałej kontroli. Przed winiarzem stoi także wyzwanie utrzymania odpowiedniego koloru finalnego wina - cienkie skórki owoców nie ułatwiają tutaj zadania.

Uprawa Pinot Noir - gdzie znajdziemy ten szlachetny szczep?

Odmiana Pinot Noir zajmuje sporą część obszaru francuskich winnic. Jej głównym, pierwotnym miejscem hodowli jest oczywiście sama Burgundia. Szczep ten znajdziemy także w Alzacji, we francuskim departamencie Jura, w Szampanii oraz Dolinie Loary.

Poza Francją Pinot Noir uprawiany jest między innymi w Austrii, Niemczech, Włoszech, Czechach, Szwajcarii, Portugalii, Hiszpanii, Mołdawii, RPA, Australii, Chile oraz na Węgrzech.

Wykorzystanie Pinot Noir - podwójny charakter wina

Pinot Noir może być wykorzystywany dwojako. Ze szczepu tego powstają zarówno odmianowe czerwone wina Pinot Noir, jak i wina musujące. Obok Chardonnay i Pinot Meunier jest jednym z najczęściej wykorzystywanych szczepów do produkcji szampanów.

Popularność Pinot Noir - kiedy nas najbardziej uwodzi?

Wina ze szczepu Pinot Noir cieszą się największym zainteresowaniem w okresie jesieni i zimy. Ten rubinowy książę Burgundii oczarowuje nas swoją zmysłowością i elegancją. Dystyngowany towarzysz chłodniejszych wieczorów, romantycznych kolacji oraz większych (i mniejszych) celebracji sprawdzi się u każdego, kto ceni wina bogate w owocowo-kwiatowe aromaty.

Wino z charakterem - smaki Pinot Noir

Wina Pinot Noir cechują się niezwykle pełnym, ale nie przytłaczającym smakiem. W młodych winach tego szczepu wyczujemy nuty czerwonych owoców: truskawek, wiśni, malin i czerwonej porzeczki. Starsze wina Pinot Noir dostarczą nam korzennych nut wanilii, kokosa, dębu, kakao, dymu, trufli i cygar. Smak wina tego gatunku zależy w dużej mierze od rodzaju beczek, w których leżakuje.

Wina te są łagodne, aksamitne, pełne, ale nie ciężkie.

Aromaty win Pinot Noir

Wina Pinot Noir uwodzą nasze zmysły szerokim spektrum aromatów. Młodsze wina tego gatunku charakteryzują się bardziej owocowymi akcentami (malina, wiśnia, śliwka, truskawka, czereśnia) rozwijającymi się w słodkie, wonne, kwiatowe bukiety (fiołki, róże). Starsze wina Pinot Noir zachwycają aromatami czekolady, wanilii, ziemi i trufli.

Z czym podawać Pinot Noir?

Czerwone wina Pinot Noir wspaniale komponują się z różnorakimi potrawami. Są na tyle lekkie, by nie zdominować smaku ryb, ale i na tyle wyraziste, by odnaleźć się wśród aromatycznych, czerwonych mięs. 

Klasycznie łączy się Pinot Noir z kaczką, ale wino to sprawdzi się także przy jagnięcinie, pieczonym kurczaku i wołowinie. Miłośnicy ryb mogą spokojnie podać wino Pinot Noir do łososia, makreli lub tuńczyka. Wina te pasują także do maślanych w smaku potraw, takich jak np. risotto. Warto podać Pinot Noir do miękkich serów, w szczególności burgundzkich.

Do czego nie podawać win Pinot Noir?

Unikajmy połączeń z mocno przyprawionymi daniami - z chili, imbirem czy pieprzem. Przyprawy te zamaskują aromat wina i zmniejszą przyjemność degustacji.

Wina Pinot Noir - sklep z winami Winez

Poznaj najlepsze czerwone wina produkowane z odmiany Pinot Noir i wybierz swoją butelkę w naszym sklepie online:

Michel Torino Pinot Noir Colección - 39zł

Delikatne argentyńskie wino o kolorze purpury i aromatach malin, róż, wiśni i lukrecji. W ustach krągłe, giętkie, kruche i niesłychanie lekkie. Owocowo-kwiatowa kompozycja tego czerwonego wina zachwyca łagodnością i wyczuwalną waniliowo-pieprzową nutą pochodzącą z dębowej beczki. W smaku wyczuwamy także maliny i różę oraz bardzo łagodne taniny. Michel Torino Pinot Noir Coleccion będzie idealnym towarzyszem cielęciny w żurawinie, ryb smażonych w sosach, kaczki pieczonej, indyka oraz makaronów w sosach grzybowych. 

Pinot Noir Reserva Privada - 96zł

Czerwone wytrawne wino z Chile, regionu Rengo. W smaku miękkie, pełne, z doskonale zbalansowaną kwasowością. W ustach wyczuwamy dojrzałe wiśnie i owoc granatu, wykończone przyjemną, delikatną nutą kakao. Charakteru nadaje także lekki aromat dymu oraz wyczuwalne na finiszu nuty wanilii, czekolady i czerwonych owoców. Eleganckie, o zrównoważonej taniczności. Ten Pinot Noir pasuje najlepiej do czerwonych mięs, dojrzałych serów, dań z grzybami oraz dziczyzny.

Riccitelli The Apple Doesn't Fall... Pinot Noir - 95zł

Argentyńskie czerwone wytrawne wino z regionu Mendoza. Pinot Noir o ciemnoczerwonym kolorze przebijanym granatowymi refleksami. W nosie wyczuwalne świeże owoce z delikatną nutą przypraw. Złożone, ale jednocześnie lekkie wino z przyjemnym miękkim finiszem. Idealne do makaronów, ryb i serów.

Weingut Mayer am Pfarrplatz Mayer Pinot Noir Nusberg - 119zł

Wino austriackie o barwie burgunda oraz aromatach truskawek, malin i wanilii. W smaku subtelny i lekko mineralny. Dopełnieniem degustacji tego wina jest miękkie, owocowe zakończenie. Wspaniały z cielęciną.

Weingut Würtzberg Pinot Noir Qualitätswein - 119zł

Czerwony klasyczny Pinot Noir. Delikatny, jedwabisty, o eleganckim bukiecie i mineralnym smaku, z długim i przyjemnym finiszem. To niemieckie wino przywodzi na myśl jagody i czereśnie i fantastycznie współgra z czerwonym mięsem oraz jagnięciną z grilla.

Elephant Hill Pinot Noir Central Otago - 159zł

Jeden z naszych ulubieńców - nowozelandzki Pinot Noir od znanej winiarni Elephant Hill. To eleganckie czerwone wino o rubinowym kolorze i aromacie dojrzałych czereśni, delikatnej truskawki oraz nuty liścia laurowego. W ustach wyczuwalne owoce oraz subtelny posmak dębu. Doskonały z wołowiną, risotto z grzybami, wołowiną, gulaszem mięsnym i kaczką. Ten Pinot Noir jest także idealnym aperitifem podczas spotkań z przyjaciółmi.


 Zobacz inne wina Pinot Noir w naszym internetowym sklepie z winami!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl