Jakiego wina użyć do Sangrii?
Do tego przepisu polecamy La Morette Serai Bianco Veronese IGT, rześkie i eleganckie włoskie białe wino z nutami cytryny, zielonego jabłka i białych kwiatów. Wino to stanowi idealną bazę dla naszej wiosennej Sangrii, a jego zrównoważona kwasowość uzupełnia słodycz użytych w niej owoców.
Jeśli jednak wolisz inne wino, w naszym sklepie znajdziesz kilka innych świetnych opcji do wyboru.
- Torreón de Paredes Sauvignon Blanc Reserva
- Michel Torino Ciclos Sauvignon Blanc Fume
- Pouilly-Fumé Cuvée Prestige AOC
To doskonały wybór, który dobrze sprawdzi się w tym przepisie. Wina te mają te same lekkie i rześkie cechy, które czynią je idealnymi do wiosennego popijania.
Przepis na wiosenną Sangrię
Aby cieszyć się tą pyszną wiosenną Sangrią, będziesz potrzebować:
- 1 butelka La Morette Serai Bianco Veronese IGT (lub inne ulubione białe wino)
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
- 1 szklanka pokrojonych pomarańczy
- 1/2 szklanki pokrojonego kiwi
- 1/4 szklanki brandy
- 1/4 szklanki triple sec
- 1/4 szklanki syropu cukrowego
- 1 szklanka wody gazowanej
- lód
W dużym dzbanku połącz wino, pokrojone truskawki, pomarańcze, kiwi, brandy, triple sec i syrop cukrowy. Delikatnie wymieszaj do połączenia.
Przykryj dzbanek folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do całkowitego schłodzenia.
Kiedy będziesz gotowy do podania, dodaj wodę gazowaną do dzbanka i delikatnie wymieszaj.
Napełnij szklanki lodem i wlej do nich Sangrię.
W razie potrzeby udekoruj dodatkowymi owocami i ciesz się wspaniałym, wiosennym koktajlem!
Sangria to doskonały sposób na powitanie cieplejszej pogody i cieszenie się świeżymi smakami sezonu. Z odpowiednim winem i kilkoma prostymi składnikami możesz szybko i łatwo stworzyć orzeźwiający i pyszny koktajl, idealny do popijania w słoneczne popołudnie.