Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095- Merlot (1)
- Albariño (2)
- Arinto · Azal · Loureiro (1)
- Carmenere (1)
- Cercial · Gouveiro · Rabigato · Viosinho (1)
- Chardonnay · Pinot Noir (3)
- Chardonnay · Sauvignon Blanc · Weissburgunder (1)
- Fiano Minutolo (1)
- Garganega (2)
- Gewürztraminer (1)
- Glera (5)
- Grillo (1)
- Grüner Veltliner (2)
- Grüner Veltliner · Riesling · Zierfandler (1)
- Merlot · Pinot Noir (1)
- Pinot Noir (2)
- Premsal (1)
- Rabigato · Códega do Larinho · Viosinho (1)
- Rabo de Anho · Vinhao (1)
- Riesling (6)
- Torrontes (2)
- Verdejo (3)
- Viura (1)
- Zweigelt (1)
- Chardonnay (4)
- Sauvignon Blanc (4)
-
od
do
Chude ryby
Jakie podać wino do ryby? Wytrawne czy słodkie, lekkie czy ciężkie, białe czy czerwone? Wszystko zależy od naszych upodobań i od tego, jak dana ryba jest przygotowana. Chude ryby (jak na przykład pstrąg, dorada lub dorsz)najczęściej dusimy, pieczemy lub gotujemy na parze. Tak przygotowana ryba idealnie skomponuje się z białym wytrawnym winem. Najbardziej uniwersalną propozycją wina do chudej ryby jest Riesling. Umiarkowana kwasowość, mineralność i kruchość rieslingów idealnie współgrają z delikatnym mięsem ryby. Jeśli jednak zastanawiasz się, jakie wybrać wino do ryby smażonej, polecamy zwrócić uwagę na czerwone wino do ryby smażonej z małą ilością tanin. W tym miejscu polecamy łagodny i przyjemny w odbiorze argentyński Pinot Noir lub chilijskie Carmenere. Poniżej polecamy wyszukane i różnorodne butelki win z naszego sklepu Winez, które idealnie sprawdzą się jako wina do ryb.
Wino białe, wytrawne
Austria, 2017
Wino białe, wytrawne
Austria, 2023
Wino do ryby - polecane wina do chudych ryb
Wybierając wino do dorsza warto sięgnąć po delikatny trunek. Doskonale sprawdzi się portugalskie wino z winnicy Quinta do Crasto lub lekko musujące Vinho Verde. Aby znaleźć odpowiednie wino do pstrąga warto sięgnąć po klasyczne szczepy takie jak:Pinot Blanc lub Chardonnay, a także austriacki Riesling. W przypadku delikatnej ryby, jaką jest dorada, warto zaserwować Albarino lub Verdejo - takie dopasowanie wina z doradą tworzy bardzo przyjemną kompozycję smakową. Zaskakująco udanym połączeniem ryby z winem są również włoskie wina musujące (np. Berlucchi), wypełnione szczepem Glera z musującymi bąbelkami.