Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095- African Pride Wines (1)
- Berlucchi (7)
- Bodegas Martin Codax (1)
- Casa do Valle (2)
- Cigno Moro (1)
- Der Ott (2)
- Elephant Hill (1)
- Fantinel (1)
- Hannes Reeh (1)
- Hermanos del Villar (1)
- Loess (1)
- Mandia Vell (1)
- Massimago (1)
- Michel Torino (3)
- Olivier Riviere (1)
- Paul Anheuser (3)
- Quinta do Crasto (3)
- Rive della Chiesa (5)
- Rudini (1)
- Tamaral (1)
- Torreón de Paredes (4)
- Vigna 800 (1)
- Weingut Mayer am Pfarrplatz (6)
-
od
do
Chude ryby
Jakie podać wino do ryby? Wytrawne czy słodkie, lekkie czy ciężkie, białe czy czerwone? Wszystko zależy od naszych upodobań i od tego, jak dana ryba jest przygotowana. Chude ryby (jak na przykład pstrąg, dorada lub dorsz)najczęściej dusimy, pieczemy lub gotujemy na parze. Tak przygotowana ryba idealnie skomponuje się z białym wytrawnym winem. Najbardziej uniwersalną propozycją wina do chudej ryby jest Riesling. Umiarkowana kwasowość, mineralność i kruchość rieslingów idealnie współgrają z delikatnym mięsem ryby. Jeśli jednak zastanawiasz się, jakie wybrać wino do ryby smażonej, polecamy zwrócić uwagę na czerwone wino do ryby smażonej z małą ilością tanin. W tym miejscu polecamy łagodny i przyjemny w odbiorze argentyński Pinot Noir lub chilijskie Carmenere. Poniżej polecamy wyszukane i różnorodne butelki win z naszego sklepu Winez, które idealnie sprawdzą się jako wina do ryb.
Wino do ryby - polecane wina do chudych ryb
Wybierając wino do dorsza warto sięgnąć po delikatny trunek. Doskonale sprawdzi się portugalskie wino z winnicy Quinta do Crasto lub lekko musujące Vinho Verde. Aby znaleźć odpowiednie wino do pstrąga warto sięgnąć po klasyczne szczepy takie jak:Pinot Blanc lub Chardonnay, a także austriacki Riesling. W przypadku delikatnej ryby, jaką jest dorada, warto zaserwować Albarino lub Verdejo - takie dopasowanie wina z doradą tworzy bardzo przyjemną kompozycję smakową. Zaskakująco udanym połączeniem ryby z winem są również włoskie wina musujące (np. Berlucchi), wypełnione szczepem Glera z musującymi bąbelkami.