Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095- African Pride Wines (1)
- Berlucchi (7)
- Bodegas Martin Codax (1)
- Casa do Valle (2)
- Cigno Moro (1)
- Der Ott (2)
- Elephant Hill (1)
- Fantinel (1)
- Hannes Reeh (1)
- Hermanos del Villar (1)
- Loess (1)
- Mandia Vell (1)
- Massimago (1)
- Michel Torino (3)
- Miguel Olivier (1)
- Olivier Riviere (1)
- Paul Anheuser (3)
- Quinta do Crasto (3)
- Rive della Chiesa (5)
- Rudini (1)
- Tamaral (1)
- Torreón de Paredes (4)
- Vigna 800 (1)
- Weingut Mayer am Pfarrplatz (6)
-
od
do
Chude ryby
Jakie podać wino do ryby? Wytrawne czy słodkie, lekkie czy ciężkie, białe czy czerwone? Wszystko zależy od naszych upodobań i od tego, jak dana ryba jest przygotowana. Chude ryby (jak na przykład pstrąg, dorada lub dorsz)najczęściej dusimy, pieczemy lub gotujemy na parze. Tak przygotowana ryba idealnie skomponuje się z białym wytrawnym winem. Najbardziej uniwersalną propozycją wina do chudej ryby jest Riesling. Umiarkowana kwasowość, mineralność i kruchość rieslingów idealnie współgrają z delikatnym mięsem ryby. Jeśli jednak zastanawiasz się, jakie wybrać wino do ryby smażonej, polecamy zwrócić uwagę na czerwone wino do ryby smażonej z małą ilością tanin. W tym miejscu polecamy łagodny i przyjemny w odbiorze argentyński Pinot Noir lub chilijskie Carmenere. Poniżej polecamy wyszukane i różnorodne butelki win z naszego sklepu Winez, które idealnie sprawdzą się jako wina do ryb.
Wino białe, wytrawne
Austria, 2021
Wino białe, wytrawne
Austria, 2021
Wino białe, wytrawne
Austria, 2019
Wino białe, wytrawne
Austria, 2021
Wino białe, wytrawne
Austria, 2022
Wino różowe, wytrawne
Austria, 2022
Wino do ryby - polecane wina do chudych ryb
Wybierając wino do dorsza warto sięgnąć po delikatny trunek. Doskonale sprawdzi się portugalskie wino z winnicy Quinta do Crasto lub lekko musujące Vinho Verde. Aby znaleźć odpowiednie wino do pstrąga warto sięgnąć po klasyczne szczepy takie jak:Pinot Blanc lub Chardonnay, a także austriacki Riesling. W przypadku delikatnej ryby, jaką jest dorada, warto zaserwować Albarino lub Verdejo - takie dopasowanie wina z doradą tworzy bardzo przyjemną kompozycję smakową. Zaskakująco udanym połączeniem ryby z winem są również włoskie wina musujące (np. Berlucchi), wypełnione szczepem Glera z musującymi bąbelkami.