Opcje przeglądania
Winiarnia
Cena
  • od
    do
Bellei Precious Line 1.12 Rose Bellei Precious Line 1.12 Rose
Winiarnia: Bellei

Ocet o gęstości 1.12. Charakteryzuje się równowagą między nutami kwaskowatymi i słodkimi.

Cena: 29,00 zł
  • nowość
Bellei Precious Line 1.18 Green Bellei Precious Line 1.18 Green
Winiarnia: Bellei

Ocet o gęstości 1.18. Charakteryzuje się wyczuwalnymi kwaśnymi nutami z delikatną słodyczą w tle.

Cena: 35,00 zł
  • nowość
Bellei Precious Line 1.24 Yellow Bellei Precious Line 1.24 Yellow
Winiarnia: Bellei

Ocet o gęstości 1.24. Charakteryzuje się intensywnym aromatem bogatym w nuty dojrzałych owoców: śliwki, figi, gruszki. 

Cena: 49,00 zł
  • nowość
Bellei Precious Line 1.33 Blue Bellei Precious Line 1.33 Blue
Winiarnia: Bellei

Ocet o gęstości 1.33. Leżakowany w dębowych beczkach, charakteryzuje się harmonijnym słodko-kwaśnym smakiem.

Cena: 55,00 zł
  • nowość

Wysokiej jakości włoski ocet balsamiczny

Kuchnia włoska charakteryzuje się dużym bogactwem aromatów i smaków. Tradycyjnym dodatkiem są tu gęste octy balsamiczne. Wzbogacają one smak wielu sałatek, marynat czy sosów. Co ciekawe, włoski ocet balsamiczny dodaje się również do deserów. Nie każdemu jednak takie rozwiązanie przypadnie do gustu. Typowy włoski ocet balsamiczny jest bowiem słodko-kwaśny. Powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego w wyniku długotrwałego dojrzewania. Zdarza się, że trwa to nawet kilkanaście lat. Efektem tego procesu jest gęsty ocet balsamiczny o ciemnej barwie. Jego intensywny smak i aromat sprawiają, że doskonale podkreśla charakter zarówno wytrawnych, jak i słodkich dań. Ocet balsamiczny to włoski dodatek, który pomoże Ci odkryć nowe horyzonty kulinarne.

Balsamiczny ocet – skład

Proporcje poszczególnych składników we włoskim occie balsamicznym mogą być oczywiście zróżnicowane. Zależy to w dużej mierze od tajników wytwarzania przez konkretnego producenta. Znaczenie ma również to, na ile gęsty jest dany ocet balsamiczny. Niemniej skład tego produktu jest dosyć spójny. W standardowej buteleczce znajdują się:

  • niesfermentowane cukry;
  • kwasy – octowy, winowy, jabłkowy oraz inne;
  • glicerol;
  • etanol (w śladowych ilościach).

Te wszystkie składniki wpływają na niepowtarzalny smak tego tradycyjnego włoskiego produktu, jakim jest balsamiczny ocet.

Mniej klasyczne odmiany octów balsamicznych

Warto zwrócić uwagę także na biały ocet balsamiczny. Proces produkcji jest w tym przypadku bardzo podobny, ale sam czas dojrzewania został skrócony. Biały ocet balsamiczny ma jednak także wiele swoich zalet. Przede wszystkim jest znacznie łagodniejszy w smaku. Konsystencja produktów też bywa tu różna. Może to być mniej lub bardziej gęsty ocet balsamiczny. Konsument ma tu pełen wybór. Przy czym zazwyczaj kremowy ocet balsamiczny będzie ciemniejszy od tego bardziej wodnistego. Tutaj znowu główną rolę odgrywa czas dojrzewania.

Krem z octu balsamicznego – przydatny w kuchni

Na bazie gęstego octu balsamicznego mogą powstawać również inne produkty z półki premium. Ciekawą propozycją, o której niewątpliwie warto wspomnieć, jest na pewno krem powstający z octu balsamicznego. Sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Krem z octu balsamicznego to nietypowy produkt, który warto wykorzystać w swojej kuchni. Można nim przyprawiać wiele potraw. Co ciekawe, we Włoszech to także dodatek do deserów. Nieco delikatniejszym smakiem wyróżnia się biały krem balsamiczny. Jego subtelność sprawia, że idealnie pasuje do lekkich dań. Krem na bazie octu balsamicznego to wyjątkowy produkt, który zachwyca swoją wszechstronnością. Wprowadzi on do codziennej kuchni odrobinę luksusu i włoskiej finezji.

Krem z octem balsamicznym – kuchenna ciekawostka

Krem z octem balsamicznym powstaje na bazie octu balsamicznego, często wzbogacany cukrem lub innymi dodatkami, takimi jak miód czy naturalne aromaty. Charakteryzuje się skoncentrowanym smakiem, który łączy w sobie wyraźną słodycz i łagodną kwasowość, co czyni go niezwykle wszechstronnym w zastosowaniu kulinarnym. Krem ten jest używany jako dodatek do różnorodnych potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Świetnie sprawdza się w dekorowaniu sałatek, nadając im eleganckiego wyglądu i intensywnego smaku. Stosuje się go także do mięs, takich jak pieczona kaczka czy wołowina, gdzie podkreśla głębię aromatu. Krem z octem balsamicznym to również ciekawy dodatek do deserów.

Ocet balsamiczny jako prezent?

Produkty z octem balsamicznym to doskonały pomysł na prezent dla miłośników włoskiej kuchni i wykwintnych smaków. Krem z octu balsamicznego stanowi wyjątkowy kulinarny dodatek, ale także wyraz dobrego gustu. Osobom ceniącym delikatniejsze smaki na pewno przypadnie do gustu biały krem balsamiczny, idealnie nadający się do lekkich dań. To upominek, który zachwyci zarówno kulinarnych pasjonatów, jak i tych, dopiero odkrywających tajniki włoskiej kuchni. Gustowne opakowania i różnorodność smaków sprawiają, że taki prezent będzie praktyczny, ale także niezwykle stylowy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl