Opcje przeglądania
Winiarnia
Cena
  • od
    do

Bellei Chili Glaze

Bellei Chili Glaze
Bellei Chili Glaze
Cena: 25,00 zł
szt.

Bellei Fig Glaze

Bellei Fig Glaze
Bellei Fig Glaze
Cena: 25,00 zł
szt.

Bellei Glassy Glaze

Bellei Glassy Glaze
Bellei Glassy Glaze
Cena: 25,00 zł
szt.

Bellei Lemon Glaze

Bellei Lemon Glaze
Bellei Lemon Glaze
Cena: 25,00 zł
szt.

Bellei Precious Line 1.12 Rose

Bellei Precious Line 1.12 Rose
Bellei Precious Line 1.12 Rose

Ocet o gęstości 1.12. Charakteryzuje się równowagą między nutami kwaskowatymi i słodkimi.

Cena: 29,00 zł
  • nowość

Bellei Precious Line 1.18 Green

Bellei Precious Line 1.18 Green
Bellei Precious Line 1.18 Green

Ocet o gęstości 1.18. Charakteryzuje się wyczuwalnymi kwaśnymi nutami z delikatną słodyczą w tle.

Cena: 35,00 zł
  • nowość

Bellei Precious Line 1.24 Yellow

Bellei Precious Line 1.24 Yellow
Bellei Precious Line 1.24 Yellow

Ocet o gęstości 1.24. Charakteryzuje się intensywnym aromatem bogatym w nuty dojrzałych owoców: śliwki, figi, gruszki. 

Cena: 49,00 zł
  • nowość

Bellei Precious Line 1.33 Blue

Bellei Precious Line 1.33 Blue
Bellei Precious Line 1.33 Blue

Ocet o gęstości 1.33. Leżakowany w dębowych beczkach, charakteryzuje się harmonijnym słodko-kwaśnym smakiem.

Cena: 55,00 zł
  • nowość

Bellei Truffle Glaze

Bellei Truffle Glaze
Bellei Truffle Glaze
Cena: 25,00 zł
szt.

Bellei White Glaze

Bellei White Glaze
Bellei White Glaze
Cena: 25,00 zł
szt.

Wysokiej jakości włoski ocet balsamiczny

Kuchnia włoska charakteryzuje się dużym bogactwem aromatów i smaków. Tradycyjnym dodatkiem są tu octy balsamiczne. Wzbogacają one smak wielu sałatek, marynat czy sosów. Co ciekawe, włoski ocet balsamiczny dodaje się również do deserów. Nie każdemu jednak takie rozwiązanie przypadnie do gustu. Typowy włoski ocet balsamiczny jest bowiem słodko-kwaśny. Powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego w wyniku długotrwałego dojrzewania. Zdarza się, że trwa to nawet kilkanaście lat. Efektem tego procesu jest gęsty ocet balsamiczny o ciemnej barwie.

Balsamiczny ocet – skład

Proporcje poszczególnych składników we włoskim occie balsamicznym mogą być oczywiście zróżnicowane. Zależy to w dużej mierze od tajników wytwarzania przez konkretnego producenta. Znaczenie ma również to, na ile gęsty jest dany ocet balsamiczny. Niemniej skład tego produktu jest dosyć spójny. W standardowej buteleczce znajdują się:

  • niesfermentowane cukry;
  • kwasy – octowy, winowy, jabłkowy oraz inne;
  • glicerol;
  • etanol (w śladowych ilościach).

Te wszystkie składniki wpływają na niepowtarzalny smak tego tradycyjnego włoskiego produktu.

Mniej klasyczne odmiany octów balsamicznych

Warto zwrócić uwagę także na biały ocet balsamiczny. Proces produkcji jest w tym przypadku bardzo podobny, ale sam czas dojrzewania został skrócony. Biały ocet balsamiczny ma jednak także wiele swoich zalet. Przede wszystkim jest znacznie łagodniejszy w smaku. Konsystencja produktów też bywa tu różna. Może to być mniej lub bardziej gęsty ocet balsamiczny. Konsument ma tu pełen wybór. Przy czym zazwyczaj kremowy ocet balsamiczny będzie ciemniejszy od tego bardziej wodnistego. Tutaj znowu główną rolę odgrywa czas dojrzewania. Ciekawym produktem jest też na pewno krem powstający z octu balsamicznego. Sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Krem z octu balsamicznego to nietypowy produkt, który warto wykorzystać w kuchni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl