Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095- African Pride Wines (1)
- Berlucchi (3)
- Bodegas Martin Codax (1)
- Casa do Valle (1)
- Der Ott (2)
- Dom Pérignon (1)
- Domaine Preignes Le Vieux (1)
- Elephant Hill (1)
- Hannes Reeh (2)
- Hermanos del Villar (1)
- Jim Barry (1)
- Le Morette (2)
- Loess (1)
- Mandia Vell (1)
- Masciarelli (1)
- Masseria Cuturi (1)
- Massimago (1)
- Michel Torino (4)
- Miguel Olivier (1)
- Quinta do Crasto (4)
- Tamaral (1)
- Torreón de Paredes (3)
- Vigna 800 (1)
- Vińa Olabarri (1)
- Weingut Mayer am Pfarrplatz (3)
-
od
do
Owoce morza
Wino do owoców morza - zastanawiasz się czy istnieje uniwersalne wino, które będzie pasować do krewetek, małży, ostryg, ośmiornicy i sprawdzi się też jako wino do homara lub kraba? To zależy od Twoich wymagań i koncepcji dania. Trzeba pamiętać, by wybrane wino do owoców morza przywoływało orzeźwiające nuty owoców przy akompaniamencie wysokiej kwasowości. Jakie wybrać wino do owoców morza? Dobrym i bardzo popularnym wyborem jest białe wino ze szczepu Chardonnay. Równie często do owoców morza serwowane są wina Chardonnay oraz wina z odmiany Sauvignonc Blanc. Do potraw z owocami morza polecamy także podać hiszpańskie wino Vardejo. Ciekawą propozycją w tym przypadku będzie też różowe wino do owoców morza. W tym przypadku możemy zaproponować kilka wyśmienitych pozycji, m.in. argentyńskie wino wytrawne na bazie szczepu Torrontes z domieszką Malbeca z winiarni Michel Torino. Poniżej prezentujemy rozmaicie wyborne wina do małży, ostryg, krewetek i homarów. Na naszych internetowych półkach znajdują się starannie wybrane wina do owoców morza w różnych kategoriach cenowych.
Wino białe, wytrawne
Portugalia, 2021
Wino różowe, wytrawne
Portugalia, 2020
Wino białe, wytrawne
Portugalia, 2016
Wino białe, wytrawne
Portugalia, 2019
Wino do owoców morza
Proponowane przez sklep internetowy z winami Winez białe wina o wysokiej kwasowości znakomicie pasują do owoców morza - zarówno podane do kolacji jako towarzysz w kieliszku, jak i składnik przygotowanej potrawy. Wybierając wino jako składnik dania, zwróćmy uwagę na jego jakość i sprawdzone pochodzenie. O odpowiednią oprawę potrawy "owoce morza w białym winie" zadba na przykład delikatne wytrawne wino ze szczepu Trebbiano. Przyrządzając z kolei owoce morza na maśle z czosnkiem i winem, polecamy wykorzystać wina z odmiany Saivugnon Blanc, np. wino z RPA. Do tego dania dobrze zaserwować afrykańskie wino Footprint. Popularną potrawę z owocami morza, jaką bez wątpienia jest makaron z krewetkami i winem, warto zestawić z winem Albarino lub z Rieslingiem. Pamiętajmy, że do potraw z dodatkiem wina znakomicie skomponuje się kieliszek tego samego wina, które zostało użyte podczas przygotowania posiłku.