Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095-
od
do
Białe
Dobre białe wino to dla wielu z nas nieodłączny element spotkań z rodziną i znajomymi. Towarzysz wieczorów filmowych, rozmów z przyjaciółmi, a także doskonałe wykończenie dań głównych. Wina białe towarzysza nam podczas letnich i upalnych wieczorów - wspaniale schładzają organizm, przynosząc orzeźwienie i gasząc pragnienie. Białe wino jest często wybierane jako prezent na specjalne okazje: urodziny, imieniny, rocznicę, a także dodatek do prezentu ślubnego/weselnego. W naszym internetowym sklepie z winami mamy dla Was wyjątkowo bogatą ofertę na białe wina z całego świata. Znajdziecie u nas ponad 120 butelek pysznego białego wina na każdą okazję!
Białe wino zawdzięcza swój zjawiskowy kolor jasnym winogronom. Barwa wina białego przyjmuje różne odcienie, od srebrzystego z zielonkawymi refleksami, poprzez słomkowy, żółty i złotawy, do ciemno-bursztynowego. Typowe aromaty dla białych win to jabłka, cytrusy, owoce tropikalne (banany, brzoskwinie, ananasy, melony) oraz kwiaty (lilie, frezje, rumianek). Wino z białych winogron zachwyca nas doznaniami smakowymi: świeżością i lekkością.
Klasyczne szczepy win białych to Chardonnay, Souvignon Blanc i Riesling. Chardonnay to jeden z najszlachetniejszych białych szczepów, uwielbiany przez miłośników najlepszego białego wina.
Białe wino - do czego podawać? Schłodzone pasuje niemal do każdej potrawy, sprawdza się też jako aperitif. Wina białe wytrawne i półwytrawne najlepiej jest podawać z rybą, drobiem, owocami morza, potrawami orientalnymi, makaronami, delikatnym serem i sałatkami. Białe wino półsłodkie również można łączyć z białym mięsem i niektórymi rybami, a także z deserami owocowymi. Słodkie białe wino idealnie komponuje się z deserem i owocami.
Wino białe, wytrawne
RPA, 2021
Wino białe, wytrawne
RPA, 2012
Wina białe sklep Winez.pl
Białe wino wytwarzane jest z białych winogron, ale może być też produkowane z winogron czerwonych. Takie wyroby zdarzają się niezwykle rzadko.
Wina białe mają wyższą kwasowość od win czerwonych, są mniej taniczne i najczęściej nie zawierają garbników (odpowiadających za cierpki smak). "Ściąganie" na języku wyczujemy tylko w przypadku białego wina dojrzewającego w drewnianych beczkach. Mimo tego wrażenia te są znacznie mniej intensywne niż w przypadku win czerwonych.
Lżejsze białe wina leżakują w tankach i trafiają do sprzedaży po kilku miesiącach od momentu zbiorów. Cięższe białe wina klarują się przez pewien okres w dużych zbiornikach, a potem trafiają do beczek.
Mianem „wino białe” określane są też czasem wina owocowe wytwarzane z niektórych owoców, np. jabłek, białych porzeczek czy agrestu.
Wina białe są mniej kaloryczne od win czerwonych.