Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095- Merlot (1)
- Albarin (2)
- Albariño (3)
- Alvarinho (1)
- Arinto · Azal · Loureiro (1)
- Cercial · Gouveiro · Rabigato · Viosinho (1)
- Chardonnay · Grüner Veltliner (1)
- Chardonnay · Pinot Noir (6)
- Chardonnay · Pinot Noir · Pinot Meunier (3)
- Chardonnay · Sauvignon Blanc (2)
- Chardonnay · Sauvignon Blanc · Scheurebe (2)
- Chardonnay · Sauvignon Blanc · Weissburgunder (1)
- Colombard (1)
- Fiano Minutolo (4)
- Garganega (3)
- Garnacha (Grenache) · Malvasia · Viura (1)
- Gewürztraminer (1)
- Glera (9)
- Grillo (1)
- Grüner Veltliner (6)
- Grüner Veltliner · Riesling · Sauvignon Blanc · Traminer · Weissburgunder (1)
- Grüner Veltliner · Riesling · Zierfandler (1)
- Malvasia · Viura (1)
- Muscat (1)
- Pinot Grigio (1)
- Pinot Noir (0)
- Premsal (1)
- Rabigato · Códega do Larinho · Viosinho (1)
- Ribolla Gialla (1)
- Riesling (7)
- Sauvignon Blanc · Terret Bourret (1)
- Tempranillo (1)
- Torrontes (5)
- Trebbiano (1)
- Turbiana (3)
- Verdejo (6)
- Vermentino (1)
- Viura (1)
- Weissburgunder (1)
- Wieloszczepowe (1)
- Chardonnay (15)
- Sauvignon Blanc (16)
- Vernaccia (1)
- Colombard · Sauvignon Blanc (1)
- Ancellotta · Lambrusco · Avesso (1)
- Loureiro (1)
- Chardonnay · Garnatxa peluda (1)
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Wina białe sklep Winez.pl
Białe wino wytwarzane jest z białych winogron, ale może być też produkowane z winogron czerwonych. Takie wyroby zdarzają się niezwykle rzadko.
Wina białe mają wyższą kwasowość od win czerwonych, są mniej taniczne i najczęściej nie zawierają garbników (odpowiadających za cierpki smak). "Ściąganie" na języku wyczujemy tylko w przypadku białego wina dojrzewającego w drewnianych beczkach. Mimo tego wrażenia te są znacznie mniej intensywne niż w przypadku win czerwonych.
Lżejsze białe wina leżakują w tankach i trafiają do sprzedaży po kilku miesiącach od momentu zbiorów. Cięższe białe wina klarują się przez pewien okres w dużych zbiornikach, a potem trafiają do beczek.
Mianem „wino białe” określane są też czasem wina owocowe wytwarzane z niektórych owoców, np. jabłek, białych porzeczek czy agrestu.
Wina białe są mniej kaloryczne od win czerwonych.