Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095- African Pride Wines (2)
- Berlucchi (9)
- Bodega Hermanos del Villar (1)
- Bodega Tres Pilares (3)
- Bodegas Habla (2)
- Bodegas Martin Codax (1)
- Bodegas Pandora (2)
- Bodegas Pardevalles (2)
- Bodegas Sonsierra (1)
- Ca'di Rajo (6)
- Cantine Riondo (1)
- Casa do Valle (1)
- Casa Santa Eulalia (4)
- Chateau de la Font du Loup (1)
- Cigno Moro (1)
- Costiers del Sió (2)
- Der Ott (4)
- Dom Pérignon (1)
- Domain du Bouchot (3)
- Domaine Preignes Le Vieux (4)
- Elephant Hill (1)
- Erich Scheiblhofer (3)
- Fantinel (1)
- Gaja Ca'Markanda (1)
- Gianni Gagliardo (1)
- Hannes Reeh (2)
- Hermanos del Villar (1)
- Jim Barry (1)
- La Rioja Alta (1)
- Le Morette (4)
- Loess (1)
- Mandia Vell (2)
- Masciarelli (1)
- Masseria Cuturi (1)
- Massimago (1)
- Mastinell (2)
- Michel Torino (5)
- Miguel Olivier (1)
- Moët & Chandon (2)
- Olivier Riviere (2)
- Orma Bolgheri (1)
- Paul Anheuser (3)
- Quinta do Crasto (3)
- Riccitelli (2)
- Rigoloccio (1)
- Rive della Chiesa (4)
- Rudini (1)
- Schug (2)
- Tamaral (1)
- Tenuta Giustini (2)
- Torreón de Paredes (4)
- Veuve Clicquot (1)
- Vigna 800 (1)
- Villa Mattielli (2)
- Vińa Olabarri (1)
- Weingut Mayer am Pfarrplatz (9)
- Weingut Schwarz (3)
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Wina białe sklep Winez.pl
Białe wino wytwarzane jest z białych winogron, ale może być też produkowane z winogron czerwonych. Takie wyroby zdarzają się niezwykle rzadko.
Wina białe mają wyższą kwasowość od win czerwonych, są mniej taniczne i najczęściej nie zawierają garbników (odpowiadających za cierpki smak). "Ściąganie" na języku wyczujemy tylko w przypadku białego wina dojrzewającego w drewnianych beczkach. Mimo tego wrażenia te są znacznie mniej intensywne niż w przypadku win czerwonych.
Lżejsze białe wina leżakują w tankach i trafiają do sprzedaży po kilku miesiącach od momentu zbiorów. Cięższe białe wina klarują się przez pewien okres w dużych zbiornikach, a potem trafiają do beczek.
Mianem „wino białe” określane są też czasem wina owocowe wytwarzane z niektórych owoców, np. jabłek, białych porzeczek czy agrestu.
Wina białe są mniej kaloryczne od win czerwonych.