Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095- African Pride Wines (1)
- Berlucchi (7)
- Bodegas Martin Codax (1)
- Casa do Valle (2)
- Cigno Moro (1)
- Der Ott (2)
- Elephant Hill (1)
- Fantinel (1)
- Hannes Reeh (1)
- Hermanos del Villar (1)
- Loess (1)
- Mandia Vell (1)
- Massimago (1)
- Michel Torino (3)
- Olivier Riviere (1)
- Paul Anheuser (3)
- Quinta do Crasto (2)
- Rive della Chiesa (5)
- Rudini (1)
- Tamaral (1)
- Torreón de Paredes (4)
- Vigna 800 (1)
- Weingut Mayer am Pfarrplatz (6)
- Merlot (1)
- Albariño (2)
- Arinto · Azal · Loureiro (1)
- Carmenere (1)
- Cercial · Gouveiro · Rabigato · Viosinho (1)
- Chardonnay · Pinot Noir (3)
- Chardonnay · Sauvignon Blanc · Weissburgunder (1)
- Fiano Minutolo (1)
- Garganega (2)
- Gewürztraminer (1)
- Glera (5)
- Grillo (1)
- Grüner Veltliner (2)
- Grüner Veltliner · Riesling · Zierfandler (1)
- Merlot · Pinot Noir (1)
- Pinot Noir (2)
- Rabigato · Códega do Larinho · Viosinho (1)
- Rabo de Anho · Vinhao (1)
- Riesling (6)
- Torrontes (2)
- Verdejo (2)
- Viura (1)
- Zweigelt (1)
- Chardonnay (4)
- Sauvignon Blanc (4)
-
od
do
Jakie podać wino do ryby? Wytrawne czy słodkie, lekkie czy ciężkie, białe czy czerwone? Wszystko zależy od naszych upodobań i od tego, jak dana ryba jest przygotowana. Chude ryby (jak na przykład pstrąg, dorada lub dorsz)najczęściej dusimy, pieczemy lub gotujemy na parze. Tak przygotowana ryba idealnie skomponuje się z białym wytrawnym winem. Najbardziej uniwersalną propozycją wina do chudej ryby jest Riesling. Umiarkowana kwasowość, mineralność i kruchość rieslingów idealnie współgrają z delikatnym mięsem ryby. Jeśli jednak zastanawiasz się, jakie wybrać wino do ryby smażonej, polecamy zwrócić uwagę na czerwone wino do ryby smażonej z małą ilością tanin. W tym miejscu polecamy łagodny i przyjemny w odbiorze argentyński Pinot Noir lub chilijskie Carmenere. Poniżej polecamy wyszukane i różnorodne butelki win z naszego sklepu Winez, które idealnie sprawdzą się jako wina do ryb.
Wino białe, wytrawne
Hiszpania, 2019
Wino białe, wytrawne
Portugalia, 2021
Wino białe, wytrawne
RPA, 2012
Wino białe, półwytrawne
Hiszpania, 2022
Wino białe, wytrawne
Włochy
Wino białe, wytrawne
Włochy
Wino białe, wytrawne
Włochy
Wino białe, wytrawne
Włochy
Wino białe, wytrawne
Włochy
Wino różowe, wytrawne
Włochy
Wino białe, wytrawne
Włochy
Wino białe, półwytrawne
Portugalia, 2021
Wino białe, wytrawne
Austria, 2017
Wino białe, wytrawne
Austria, 2018
Wino białe, wytrawne
Nowa Zelandia, 2018
Wino białe, wytrawne
Włochy
Wino białe, wytrawne
Austria, 2015
Wino białe, wytrawne
Hiszpania, 2019
Wino słodkie
Niemcy, 2020
Wino białe, wytrawne
Włochy, 2017
Wino białe, wytrawne
Austria, 2021
Wino do ryby - polecane wina do chudych ryb
Wybierając wino do dorsza warto sięgnąć po delikatny trunek. Doskonale sprawdzi się portugalskie wino z winnicy Quinta do Crasto lub lekko musujące Vinho Verde. Aby znaleźć odpowiednie wino do pstrąga warto sięgnąć po klasyczne szczepy takie jak:Pinot Blanc lub Chardonnay, a także austriacki Riesling. W przypadku delikatnej ryby, jaką jest dorada, warto zaserwować Albarino lub Verdejo - takie dopasowanie wina z doradą tworzy bardzo przyjemną kompozycję smakową. Zaskakująco udanym połączeniem ryby z winem są również włoskie wina musujące (np. Berlucchi), wypełnione szczepem Glera z musującymi bąbelkami.