Jakie podać wino do ryby? Wytrawne czy słodkie, lekkie czy ciężkie, białe czy czerwone? Wszystko zależy od naszych upodobań i od tego, jak dana ryba jest przygotowana. Chude ryby (jak na przykład pstrąg, dorada lub dorsz)najczęściej dusimy, pieczemy lub gotujemy na parze. Tak przygotowana ryba idealnie skomponuje się z białym wytrawnym winem. Najbardziej uniwersalną propozycją wina do chudej ryby jest Riesling. Umiarkowana kwasowość, mineralność i kruchość rieslingów idealnie współgrają z delikatnym mięsem ryby. Jeśli jednak zastanawiasz się, jakie wybrać wino do ryby smażonej, polecamy zwrócić uwagę na czerwone wino do ryby smażonej z małą ilością tanin. W tym miejscu polecamy łagodny i przyjemny w odbiorze argentyński Pinot Noir lub chilijskie Carmenere. Poniżej polecamy wyszukane i różnorodne butelki win z naszego sklepu Winez, które idealnie sprawdzą się jako wina do ryb.

 Quinta do Crasto Flor de Crasto White DOC Quinta do Crasto Flor de Crasto White DOC

Wino białe, wytrawne

 Portugalia, 2021

Cena: 49,00 zł
szt.
zobacz więcej
Casa do Valle Vinho Verde Adamado DOC Casa do Valle Vinho Verde Adamado DOC
Winiarnia: Casa do Valle

Wino białe, półwytrawne

 Portugalia, 2021

Cena: 49,00 zł
Quinta do Crasto Crasto Superior White DOC Quinta do Crasto Crasto Superior White DOC

Wino białe, wytrawne

 Portugalia, 2016 

Cena: 99,00 zł
Quinta do Crasto Crasto White DOC Quinta do Crasto Crasto White DOC

Wino białe, wytrawne

 Portugalia, 2019 

Cena: 69,00 zł
szt.
zobacz więcej
Vinho Verde Rosé DOC Vinho Verde Rosé DOC
Winiarnia: Casa do Valle

Wino wytrawne

 Portugalia, 2022

 

Cena: 49,00 zł
szt.
zobacz więcej

Wino do ryby - polecane wina do chudych ryb


Wybierając wino do dorsza warto sięgnąć po delikatny trunek. Doskonale sprawdzi się portugalskie wino z winnicy Quinta do Crasto lub lekko musujące Vinho Verde. Aby znaleźć odpowiednie wino do pstrąga warto sięgnąć po klasyczne szczepy takie jak:Pinot Blanc lub Chardonnay, a także austriacki Riesling. W przypadku delikatnej ryby, jaką jest dorada, warto zaserwować Albarino lub Verdejo - takie dopasowanie wina z doradą tworzy bardzo przyjemną kompozycję smakową. Zaskakująco udanym połączeniem ryby z winem są również włoskie wina musujące (np. Berlucchi), wypełnione szczepem Glera z musującymi bąbelkami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl