Grzyby i wino - jakie wino wybrać do potraw z grzybami? Grzyby lubią wina gęste, z mocnymi, eleganckimi taninami i nutą słodyczy na finiszu. Udane połączenie wina z grzybami gwarantują wina z odmian Nebbiolo (Spanna), Tempranillo, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon oraz włoskie połączenie winogron Corvinione, Corvina i Rondinella. Aby wybrać dobre wino do sosu grzybowego, warto sięgnąć po hiszpańskie wino Rioja DOC. Z kolei podając makaron z grzybami, polecamy zaserwować wino Malbec z Argentyny, np. Cuma Malbec z winnicy Michel Torino. Przyrządzając risotto z grzybami zdecyduj się na wytrawne czerwone wino Pinot Noir, np. wino z Nowej Zelandii Elephant Hill Central Otago. Dania z grzybami idealnie komponują się z winami eleganckimi, w których można wyczuć akcenty przypraw i ciemnych owoców. Poniżej znajduje się szeroki wybór win, z których każde będzie idealnym wyborem jako wino do dań z grzybami.

La Rioja Alta Gran Reserva 904 DOC La Rioja Alta Gran Reserva 904 DOC
Winiarnia: La Rioja Alta

Wino czerwone, wytrawne, Hiszpania, 2011

Cena: 389,00 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl