Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095- African Pride Wines (1)
- Berlucchi (3)
- Bodegas Martin Codax (1)
- Casa do Valle (1)
- Der Ott (2)
- Dom Pérignon (1)
- Domaine Preignes Le Vieux (1)
- Elephant Hill (1)
- Hannes Reeh (2)
- Hermanos del Villar (1)
- Jim Barry (1)
- Le Morette (2)
- Loess (1)
- Mandia Vell (1)
- Masciarelli (1)
- Masseria Cuturi (1)
- Massimago (1)
- Michel Torino (4)
- Miguel Olivier (1)
- Quinta do Crasto (4)
- Tamaral (1)
- Torreón de Paredes (3)
- Vigna 800 (1)
- Vińa Olabarri (1)
- Weingut Mayer am Pfarrplatz (3)
-
od
do
Owoce morza
Wino do owoców morza - zastanawiasz się czy istnieje uniwersalne wino, które będzie pasować do krewetek, małży, ostryg, ośmiornicy i sprawdzi się też jako wino do homara lub kraba? To zależy od Twoich wymagań i koncepcji dania. Trzeba pamiętać, by wybrane wino do owoców morza przywoływało orzeźwiające nuty owoców przy akompaniamencie wysokiej kwasowości. Jakie wybrać wino do owoców morza? Dobrym i bardzo popularnym wyborem jest białe wino ze szczepu Chardonnay. Równie często do owoców morza serwowane są wina Chardonnay oraz wina z odmiany Sauvignonc Blanc. Do potraw z owocami morza polecamy także podać hiszpańskie wino Vardejo. Ciekawą propozycją w tym przypadku będzie też różowe wino do owoców morza. W tym przypadku możemy zaproponować kilka wyśmienitych pozycji, m.in. argentyńskie wino wytrawne na bazie szczepu Torrontes z domieszką Malbeca z winiarni Michel Torino. Poniżej prezentujemy rozmaicie wyborne wina do małży, ostryg, krewetek i homarów. Na naszych internetowych półkach znajdują się starannie wybrane wina do owoców morza w różnych kategoriach cenowych.
Wino białe, wytrawne
Hiszpania, 2014
Wino do owoców morza
Proponowane przez sklep internetowy z winami Winez białe wina o wysokiej kwasowości znakomicie pasują do owoców morza - zarówno podane do kolacji jako towarzysz w kieliszku, jak i składnik przygotowanej potrawy. Wybierając wino jako składnik dania, zwróćmy uwagę na jego jakość i sprawdzone pochodzenie. O odpowiednią oprawę potrawy "owoce morza w białym winie" zadba na przykład delikatne wytrawne wino ze szczepu Trebbiano. Przyrządzając z kolei owoce morza na maśle z czosnkiem i winem, polecamy wykorzystać wina z odmiany Saivugnon Blanc, np. wino z RPA. Do tego dania dobrze zaserwować afrykańskie wino Footprint. Popularną potrawę z owocami morza, jaką bez wątpienia jest makaron z krewetkami i winem, warto zestawić z winem Albarino lub z Rieslingiem. Pamiętajmy, że do potraw z dodatkiem wina znakomicie skomponuje się kieliszek tego samego wina, które zostało użyte podczas przygotowania posiłku.