Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095- African Pride Wines (1)
- Berlucchi (3)
- Bodegas Martin Codax (1)
- Casa do Valle (1)
- Der Ott (2)
- Dom Pérignon (1)
- Domaine Preignes Le Vieux (1)
- Elephant Hill (1)
- Hannes Reeh (2)
- Hermanos del Villar (1)
- Jim Barry (1)
- Le Morette (2)
- Loess (1)
- Mandia Vell (1)
- Masseria Cuturi (1)
- Massimago (1)
- Michel Torino (3)
- Quinta do Crasto (3)
- Tamaral (1)
- Torreón de Paredes (3)
- Vigna 800 (1)
- Vińa Olabarri (1)
- Weingut Mayer am Pfarrplatz (3)
- Albariño (2)
- Arinto · Azal · Loureiro (1)
- Cercial · Gouveiro · Rabigato · Viosinho (1)
- Chardonnay · Pinot Noir (4)
- Chardonnay · Sauvignon Blanc (1)
- Chardonnay · Sauvignon Blanc · Weissburgunder (1)
- Fiano Minutolo (1)
- Garganega (2)
- Garnacha (Grenache) · Malvasia · Viura (1)
- Garnacha (Grenache) · Pinot Noir (1)
- Grüner Veltliner (2)
- Malbec · Torrontes (1)
- Rabigato · Códega do Larinho · Viosinho (1)
- Riesling (3)
- Tinta Roriz · Touriga Nacional (1)
- Torrontes (2)
- Turbiana (1)
- Verdejo (2)
- Weissburgunder (1)
- Chardonnay (1)
- Sauvignon Blanc (6)
-
od
do
Wino do owoców morza - zastanawiasz się czy istnieje uniwersalne wino, które będzie pasować do krewetek, małży, ostryg, ośmiornicy i sprawdzi się też jako wino do homara lub kraba? To zależy od Twoich wymagań i koncepcji dania. Trzeba pamiętać, by wybrane wino do owoców morza przywoływało orzeźwiające nuty owoców przy akompaniamencie wysokiej kwasowości. Jakie wybrać wino do owoców morza? Dobrym i bardzo popularnym wyborem jest białe wino ze szczepu Chardonnay. Równie często do owoców morza serwowane są wina Chardonnay oraz wina z odmiany Sauvignonc Blanc. Do potraw z owocami morza polecamy także podać hiszpańskie wino Vardejo. Ciekawą propozycją w tym przypadku będzie też różowe wino do owoców morza. W tym przypadku możemy zaproponować kilka wyśmienitych pozycji, m.in. argentyńskie wino wytrawne na bazie szczepu Torrontes z domieszką Malbeca z winiarni Michel Torino. Poniżej prezentujemy rozmaicie wyborne wina do małży, ostryg, krewetek i homarów. Na naszych internetowych półkach znajdują się starannie wybrane wina do owoców morza w różnych kategoriach cenowych.
Mandia Vell Sauvignon Blanc VdT
Wino białe, wytrawne
Hiszpania, 2021
Quinta do Crasto Flor de Crasto White DOC
Wino białe, wytrawne
Portugalia, 2021
African Pride Wines Footprint Sauvignon Blanc
Wino białe, wytrawne
RPA, 2012
Alalba Albarińo DO
Wino białe, półwytrawne
Hiszpania, 2022
Berlucchi '61 Brut Rose DOCG Franciacorta w tubie
Wino różowe, wytrawne
Włochy
Casa do Valle Vinho Verde Adamado DOC
Wino białe, półwytrawne
Portugalia, 2021
Der Ott Gruner Vetliner Qualitätswein
Wino białe, wytrawne
Austria, 2017
Der Ott Riesling Feuersbrunn Qualitätswein
Wino białe, wytrawne
Austria, 2018
Domaine Preignes Le Vieux Greg & Juju Pinot Noir Grenache IGP
Wino różowe, wytrawne
Francja, 2022
Hannes Reeh Heideboden Weiss Qualitätswein
Wino białe, wytrawne
Austria, 2015
Le Morette Lugana Mandolara DOC
Wino białe, wytrawne
Włochy, 2017
Le Morette Serai Bianco Veronese IGT
Wino białe, wytrawne
Włochy, 2022
Loess Verdejo DO
Wino wytrawne
Hiszpania, 2017
Michel Torino Torrontes Colección
Wino białe, wytrawne
Argentyna, 2021
Wino do owoców morza
Proponowane przez sklep internetowy z winami Winez białe wina o wysokiej kwasowości znakomicie pasują do owoców morza - zarówno podane do kolacji jako towarzysz w kieliszku, jak i składnik przygotowanej potrawy. Wybierając wino jako składnik dania, zwróćmy uwagę na jego jakość i sprawdzone pochodzenie. O odpowiednią oprawę potrawy "owoce morza w białym winie" zadba na przykład delikatne wytrawne wino ze szczepu Trebbiano. Przyrządzając z kolei owoce morza na maśle z czosnkiem i winem, polecamy wykorzystać wina z odmiany Saivugnon Blanc, np. wino z RPA. Do tego dania dobrze zaserwować afrykańskie wino Footprint. Popularną potrawę z owocami morza, jaką bez wątpienia jest makaron z krewetkami i winem, warto zestawić z winem Albarino lub z Rieslingiem. Pamiętajmy, że do potraw z dodatkiem wina znakomicie skomponuje się kieliszek tego samego wina, które zostało użyte podczas przygotowania posiłku.