Skontaktuj się z nami! Doradcy Winez pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
+48 691 402 095-
od
do
Jakie wino podać do tłustej ryby? Aby stworzyć udane połączenie kulinarne tłustej ryby z winem, musimy najpierw określić sposób jej przyrządzenia oraz przede wszystkim - gatunek ryby. Inne wino serwujemy z czerwonym tuńczykiem, różowym łososiem, a jeszcze inne wino podamy do halibuta. Uniwersalną zasadą jest, że wino do ryby tłustej wybieramy wytrawne, z kwaskową nutą i mineralnością. Jeśli ryba podawana jest na zimno (np. ceviche z łososia lub przystawki z wędzoną rybą), warto zestawić taki aperitif z wytrawnym Prosecco. Poniżej odkryjesz pełne satysfakcji połączenia smakowe wina z rybami. Rozpocznij kulinarną podróż z lampką starannie dobranego wina ze sklepu Winez.pl.
Wino białe, wytrawne
Nowa Zelandia, 2018
Wino białe, wytrawne
Austria, 2017
Wino białe, wytrawne
Australia, 2018
Wino białe, wytrawne
Włochy, 2017
Wino białe, wytrawne
Austria, 2019
Wino białe, wytrawne
Argentyna, 2015
Wino białe, wytrawne
Argentyna, 2015
Wino czerwone, wytrawne
Austria, 2019
Wino białe, wytrawne
Austria, 2023
Wino białe, wytrawne
Austria, 2022
Wino do ryby - polecane wina do tłustych ryb
Jakie wino do tuńczyka? Przyrządzając stek z tuńczyka zdecyduj się na wytrawne czerwone wino, które w smaku będzie świeże z balsamiczną nutą. Udane połączenie wina z tuńczykiem gwarantuje wino Valpolicella DOC z włoskiej winiarni Massimago. Łososia można zestawić z wytrawnym białym winem na bazie Chardonnay albo pokusić się o nieoczywiste, lecz bardzo ciekawe, połączenie z wytrawnym winem czerwonym. Decydując się na czerwone wino i łososia, sięgnijmy po wino miękkie w ustach i mineralne w smaku. Proponujemy w tym przypadku doskonałe wino do łososia, jakim jest austriacki Pinot Noir - Schwarz Butcher. W przypadku, gdy poszukiwane jest wino do halibuta, polecamy wybrać wino na bazie szczepu Sauvignon Blanc - np. Michel Torino Ciclos Sauvignon Blanc Fume.