Jakie wino podać do tłustej ryby? Aby stworzyć udane połączenie kulinarne tłustej ryby z winem, musimy najpierw określić sposób jej przyrządzenia oraz przede wszystkim - gatunek ryby. Inne wino serwujemy z czerwonym tuńczykiem, różowym łososiem, a jeszcze inne wino podamy do halibuta. Uniwersalną zasadą jest, że wino do ryby tłustej wybieramy wytrawne, z kwaskową nutą i mineralnością. Jeśli ryba podawana jest na zimno (np. ceviche z łososia lub przystawki z wędzoną rybą), warto zestawić taki aperitif z wytrawnym Prosecco. Poniżej odkryjesz pełne satysfakcji połączenia smakowe wina z rybami. Rozpocznij kulinarną podróż z lampką starannie dobranego wina ze sklepu Winez.pl.

Wino do ryby - polecane wina do tłustych ryb

Jakie wino do tuńczyka? Przyrządzając stek z tuńczyka zdecyduj się na wytrawne czerwone wino, które w smaku będzie świeże z balsamiczną nutą. Udane połączenie wina z tuńczykiem gwarantuje wino Valpolicella DOC z włoskiej winiarni Massimago. Łososia można zestawić z wytrawnym białym winem na bazie Chardonnay albo pokusić się o nieoczywiste, lecz bardzo ciekawe, połączenie z wytrawnym winem czerwonym. Decydując się na czerwone wino i łososia, sięgnijmy po wino miękkie w ustach i mineralne w smaku. Proponujemy w tym przypadku doskonałe wino do łososia, jakim jest austriacki Pinot Noir - Schwarz Butcher. W przypadku, gdy poszukiwane jest wino do halibuta, polecamy wybrać wino na bazie szczepu Sauvignon Blanc - np. Michel Torino Ciclos Sauvignon Blanc Fume.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl