
Wizyta w sklepie z winami może przypominać podróż po najodleglejszych zakątkach świata. Mnogość smaków, barw i rodzajów trunków z winorośli sprawia, że wybór odpowiedniej butelki nie jest łatwy! Poniższy artykuł zabierze Cię w podróż do kolebki winiarstwa – do francuskich winnic. To właśnie Francja dla wielu jest stolicą win i nawet laikom nazwy Chardonnay czy Cabernet Sauvignon kojarzą się z obietnicą doskonałego smaku i wysokiej jakości.
Francuskie wina – oznaczenia
Etykieta francuskiego może zawierać naprawdę dużo informacji – umiejętność czytania etykiet sprawi, że dokonasz dobrego wyboru. Co możesz wyczytać z etykiety francuskiego wina?
1. Stopień wytrawności:
- wina wytrawne – brut lub sec – zawartość cukru do 4g/l,
- wina półwytrawne – demi-sec – zawartość cukru od 4 do 12 g/l,
- wina półsłodkie – moelleux – zawartość cukru od 12 g/l do 45 g/l,
- wina słodkie – liquorex lub doux – zawartość cukru powyżej 45 g/l.
2. Kolor
- Blanc – białe,
- Rouge – czerwone.
3. Miejsce butelkowania:
- mis en bouteille au château – wino zabutelkowane w posiadłości, której nazwa jest podana w nazwie wina,
- mis en bouteilleà la propriété – wino zabutelkowane w posiadłości,
- mis en bouteille dans la région de production – wino zabutelkowane w regionie produkcji,
- mis en bouteille dans nos caves – wino zabutelkowane w naszych piwnicach.
4. Pojemność butelki.
5. Numer seryjny.
6. Rok butelkowania.
7. I najważniejsze – oznaczenie jakościowe, czyli sposób na odkrycie dobrego wina z Francji.
Dobre francuskie wino – jak rozpoznać?
Do najlepszych win zaliczane są te, które mają oznaczenie AOC – gwarantuje ono, że trunek pochodzi z danego regionu Francji. Oznaczenie otrzymują tylko te wina, które produkowane są zgodnie z wyśrubowanymi regułami.
Francuskie wina AOC w naszym sklepie to między innymi:
VdP – Vine de Pays lub IGP – pod tym pojęciem kryją się wina regionalne pochodzące z szerokich stref. Ze względu na niską cenę w stosunku do wysokiej jakości, wina te cieszą się niesłabnącą popularnością. Na etykiecie tych win znajdują się także takie informacje jak szczep czy region.
Przykładem takiego wina jest Domaine Preignes Le Vieux Greg & Juju Colombard Tendre IGP
VdT – Vine de Table – tzw. wino stołowe. Tworzone są bez większych wymogów i pochodzić mogą z każdego regionu Francji, a na ich etykietach nie zaznacza się roku butelkowania.
Wina z Francji – regiony i rodzaje
Francja podzielona jest aż na 11 regionów, a każdy z nich oferuje setki rodzajów win. Poniżej prezentujemy pięć regionów Francji, z którego słyną najpopularniejsze rodzaje win.
- Szampania – ten region borykał się z problemem dojrzewania winogron – stało się to jednym z powodów, dla których słynni winiarze (na przykład Don Perignon) postawili na nowoczesną produkcję wina. Tak popularność zyskały wina musujące. Istnieją trzy główne szczepy: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Przykład to Dom Pérignon Blanc Vintage AOC.
- Burgundia – historyczny region, w którym produkcja wina sięga średniowiecza. Dominujące szczepy to Chardonnay i Pinot Noir. Te dwa grona zyskały ogólnoświatową sławę, a Burgundia jest uważana za wzorzec jakości.
- Bordeaux – jeden z najważniejszych francuskich regionów, produkuje czerwoną mieszankę, w której występują Merlot, Cabernet souvignon i Cabernet Franc.
- Dolina Loary – region biegnący wzdłuż najdłuższej rzeki Francji i jej dopływów. Panuje tam chłodniejszy i wyjątkowy klimat. Dominujące białe szczepy: Chenin Blanc, Sauvignon Blanc i Muscadet. Odmiany czerwone to Cabernet Franc, Gamay i Côt (Malbec).
- Dolina Rodanu – Grenache, Syrah i Mourvèdre to podstawowe odmiany w Dolinie Rodanu. Côtes du Rhône mogą zawierać aż do 18 różnych winogron w jednej mieszance.
Warto odkrywać każdy francuski region pod kątem smaków win, ponieważ to nie tylko obietnica niezwykłych doznań smakowych, ale także ciekawa podróż w głąb kraju i historii sięgającej średniowiecza.
Wina z Francji – słowniczek
Achat en primeur – wino sprzedawane, kiedy jeszcze leżakuje w beczce
Bouquet Garni – aromaty przypominające mieszankę ziół
Bourru Rough – młode wino, jeszcze fermentujące, prosto z beczki
Cave – piwnica do przechowywania i leżakowania win
Chai – naziemne pomieszczenie do przechowywania win
Fondu – określenie miękkiego, harmonijnego wina (najczęściej czerwone)
Gout de presse – smak wina o mocno roślinnych taninach
Gout de terroir – smak wina o mocno ziemnych charakterze – dosłownie smak gleby
Grand Cru – winnica najwyższej jakości
Vin en vrac – wino sprzedawane bez opakowania