
Owoce morza to przysmak, którego smak najlepiej podkreśla dobra butelka wina. Jakie wino wybrać, aby pasowało do potrawy śródziemnomorskiej? W artykule prezentujemy 6 wybornych win, które doskonale skomponują się m.in. z krewetkami, małżami, ślimakami i ośmiornicami.
Trochę o owocach morza - dlaczego je jemy?
Owoce morza słyną ze swoich wartości odżywczych - są źródłem cennego białka, witamin z grupy B i jodu. Co trzeba podkreślić, owoce morza mają porównywalną ilość białka jak mięso, ale w przeciwieństwie do niego, zawierają znacznie mniej tłuszczu i cholesterolu. Nie bez powodu postrzegane są też jako afrodyzjaki. Zasługą tego wyróżnienia jest cynk znajdujący się przede wszystkim w ostrygach.
Do najpopularniejszych owoców morza należą:
- Skorupiaki: kraby, krewetki, homary, kraby
- Mięczaki: małże - ostrygi, mule, muszle św. Jakuba, ślimaki
- Głowonogi (bez pancerza): kalmary i ośmiornice
Jakie wino podać do owoców morza?
Do owoców morza najlepiej wybrać wino białe wytrawne, którego smak jest delikatny i niezdominowany przez mocne aromaty. Warto zdecydować się na wino, które przywołuje w smaku orzeźwiające nuty owoców i wysoką kwasowość. Jednym z najbardziej powszechnych wyborów są wina na bazie szczepów Sauvignon Blanc, Albarino, Verdejo i Torrontes. Świetnym połączeniem do owoców morza są także wina kupażowe, m.in wina różowe Chardonnay i Pinot Noir.
Poniżej polecamy konkretne wina do owoców morza dostępne w naszym sklepie online z winami Winez.pl
Białe wino do owoców morza
- Polecamy sięgnąć po portugalskie wino półwytrawne Vinho Verde. Wyróżnia się ono delikatnym i mineralnym charakterem z nutą cytrusów i owoców tropikalnych.
Vinho Verde Adamado DOC do kupienia tutaj. - Wino z Nowej Zelandii Sauvignon Blanc - eleganckie wino, którego kompozycja odzwierciedla delikatne zapachy cytrusów i białych ziół wraz z wyraźnym akcentem agrestu i limonki. W szczególności polecamy je do sałatki z krewetkami z sosem winegret.
Elephant Hill Sauvignon Blanc Hawke’s Bay dostępne tutaj. - Alalba Albarino DO z hiszpańskiej winiarni Boedegas Martin Codax. Wino z limonkowymi refleksami. W jego smaku wyczuwalne jest gruszka, jabłko i melon z subtelną nutą imbiru.
Do kupienia tutaj. - Austriacki Riesling Der Ott - eleganckie i wyraziste wino, którego odpowiednia kwasowość idealnie pasuje do makaronu z owocami morza. Link do Riesling Feuersbrunn Qualitätswein Der Ott.
Różowe wino do owoców morza
W towarzystwie owoców morza idealnie sprawdzają się różowe wina wytrawne. Podając na kolację frutti di mare szczególnie polecamy wina, których delikatny smak wzbogacony jest o aromaty czerwonych owoców. Warto poznać:
- Greg & Juju - wyśmienite francuskie wino IGP na bazie Garnacha z Pinot Noir.
Dostępne tutaj: Greg & Juju Pinot Noir Grenache IGP.
Musujące wino i owoce morza
Doskonałą alternatywą dla spokojnych win jest musujące wino do owoców morza. W tym miejscu warto sięgnąć do wyśmienite rozwiązanie jakim jest różowa franciacorta Brut Rose DOCG od Berlucchi '61.
To wino musujące, które często jest wybierane jako wino na prezent. W naszym sklepie można dostać różowe Berlucchi’61 w tubie, eleganckim kartoniku lub pudełku.
Potrawy Frutti di mare z winem
W prostocie tkwi sekret wszystkich dań z owocami morza w roli głównej, a dobrze dobrane wino doskonale podkreśli smak potrawy.
Przejdź do sklepu Winez i zobacz wszystkie wina, które warto połączyć z owocami morza: https://winez.pl/wina-owoce-morza