Jakie wino na Wielkanoc?

Jakie wino na Wielkanoc?

Dobre wino na Wielkanoc 

Wielkanoc w polskiej tradycji to czas spotkań z rodziną oraz rozmów przy stole pełnym niesamowitych przysmaków, zarówno tych słonych, jak i słodkich. Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez suto zastawionego stołu, pełnego świątecznych dań i ciast.

Wyobraź sobie teraz Stół Wielkanocny, na którym stoi żurek, biała kiełbasa, pieczony schab, domowy pasztet i faszerowane jajka. Z wypieków mamy tu babki drożdżowe, tradycyjny mazurek, kremowy sernik, słodkie muffinki i wiele czekoladowych przysmaków. Wszystko to dopełnia piękna zastawa, ozdoby wielkanocne i świeża rzeżucha. 

Ale czy czegoś na tym stole nie brakuje? Tak! Odpowiedniego wina ;)

Tylko jakie wina będą najlepiej pasowały do świąt Wielkiej Nocy? Czerwone czy białe? Słodkie czy wytrawne? A może wina musujące? Poznaj nasze wskazówki i inspiracje, a następnie dobierz najlepsze wino na Wielkanoc.

Jakie wino podać na Stół Wielkanocny?

Aby podkreślić wyjątkowy charakter wielkanocnych potraw warto podać do nich starannie dobrane wina - takie, które uwydatnią smak serwowanych posiłków. Inne wina będą pasować do białego mięsa i wędliny, inne do pieczonych schabów i jagnięciny. Nie wszystkie wina pasują też do jajek i pasztetów. A już z pewnością wielkanocne wypieki wymagają towarzystwa innego rodzaju trunku.

 

Śniadanie Wielkanocne - wina musujące

Wielkanocne śniadanie to jeden z najważniejszych momentów tego wiosennego święta. Uroczysty charakter posiłku idealnie podkreśli lekkie i orzeźwiające wino musujące.

Szampan i Prosecco wspaniale komponują się niemal ze wszystkim. Dzięki swojej kwasowości poradzą sobie z jajkami, szynkami, majonezem, a nawet i białą kiełbasą. Bąbelki pomagają zwalczyć uczucie przepełnionego brzucha, który przecież musi być gotowy na cały dzień jedzenia! Nuty chlebowe, które odnajdziemy w niektórych winach musujących, świetnie sprawdzą się przy gorącym pieczywie, pasztecie, a także łososiu i chrzanie. Zdecydowany aromat dojrzałych win musujących podbije smak wędlin, nawet tych wędzonych lub długo dojrzewających.

Wino musujące to także doskonały aperitif przed wielkanocnym obiadem i kolacją.

W ramach win na Wielkanoc dostępnych w sklepie Winez polecamy wytrawne Prosecco Spumante oraz wspaniałe szampany od Moet & Chandon i Dom Perignon.

Tradycyjne potrawy Wielkanocne - jak dobrać do nich wino?

Podczas spotkań rodzinnych zawsze przydają się wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości tanin (mało cierpkie). Takie wina trafią w gusta każdego gościa i świetnie sprawdzą się na Wielkanocnym Stole. Na Wielkanoc rekomendujemy wina ze szczepów takich jak: Chardonnay, Riesling, Pinot Noir i Glera (Prosecco). Dobrze sprawdzą się także szczepy Cabernet Sauvignon i Merlot.

Jeśli jednak zależy nam na dokładnym dobraniu win do każdej potrawy, przyda się parę wskazówek dotyczących kilku najbardziej popularnych wielkanocnych dań:

Przystawki - warto podać do nich wino musujące lub cięższe wino białe, takie jak. np. Chardonnay. Dobrze sprawdzi się tu także wytrawny Riesling

Biała kiełbasa - najlepiej smakuje w towarzystwie delikatnych win czerwonych, np. Pinot Noir

Pasztet - do pasztetu powinniśmy podać czerwone wino wytrawne, takie jak np. chilijski Merlot

Świeża szynka - idealnym kompanem świeżych szynek będzie białe wino ze szczepu Chardonnay lub Riesling

Jajka i dania z jaj - najsmaczniejsze z szampanem lub winem musującym i Prosecco. Sprawdzi się tu także białe wino Sauvignon Blanc

Pieczona szynka, schaby - tutaj rekomendujemy wino czerwone, np. Cabernet Sauvignon lub Merlot

Jagnięcina - do pieczonej jagnięciny warto podać czerwone wino Bordeaux lub Cabernet

Białe mięso - potrawy z białego mięsa powinniśmy podać z aromatycznym, lekko kwaskowym białym winem, takim jak np. Riesling

 

Wino na Wielkanoc - słodkie wypieki

Wielkanoc to także czas wypieków. Lista podawanych deserów jest wręcz nieskończona: zaczynając od bab drożdżowych, przechodząc przez mazurki i serniki, kończymy na pysznych deserach z czekolady. Słodycze te warto podkreślić odpowiednim winem, które podbije ich smak i wzmocni doznania naszych kubków smakowych. Ale jak dobrać wino do słodkich wypieków wielkanocnych?

Dobierając wino do deserów należy pamiętać, że potrawa powinna mieć mniej słodyczy niż podawane wino. W przeciwnym razie trunek zdaje się mieć nieprzyjemny smak o mocno uwydatnionym akcencie alkoholu.

Do ciast z kremem i ciast owocowych idealnie będą pasować słodkie białe wina. Wino słodkie ze szczepu Riesling doskonale sprawdzi się jako towarzysz mazurków i biszkoptów. Do ciast cytrynowych będzie z kolei pasować Muscat.

Czekoladę i desery czekoladowe warto podać ze słodkim winem czerwonym. Zasada jest taka, że im cięższy deser, tym cięższe czerwone wino trzeba do niego dobrać.

Do ciast drożdżowych, w tym drożdżowej baby wielkanocnej, kontrowersyjnie podajemy natomiast wytrawne wino Prosecco, które swoją wytrawnością idealnie przełamuje smak delikatnie słodkawego ciasta.

Wino na Wielkanoc - uniwersalne rozwiązanie

Jeśli szukasz uniwersalnego wina na Wielkanoc, postaw na delikatne musujące wino wytrawne, szampana lub Prosecco. A jeśli nie przemawiają do Ciebie bąbelki - wybierz wina ze szczepów Riesling, Pinot Noir lub Chardonnay. Pamiętaj, że idealne połączenie smakowe to takie, które się wzajemnie dopełnia. Wina i potrawy nie powinny ze sobą konkurować tłumiąc swój charakter.

Zawsze warto też trochę poeksperymentować!


Dobre wino na Wielkanoc to z pewnością wspaniałe uzupełnienie świątecznych posiłków i długich rodzinnych spotkań. Mamy nadzieję, że nasz poradnik ułatwi Ci wybór odpowiednich butelek, które zachwycą wszystkich gości. A jeśli nadal potrzebujesz pomocy przy wyborze trunku - skontaktuj się z nami bezpośrednio. Nasi specjaliści pomogą Ci wybrać odpowiednią butelkę na tę wyjątkową okazję.



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl