Wino Primitivo – bogate i głębokie przeżycie, pełne smaku.

Wino Primitivo – bogate i głębokie przeżycie, pełne smaku.

Miłośnicy owocowych, czerwonych, dojrzałych win od lat darzą wina z Apulli ogromnym zainteresowaniem. I słusznie! Apulia to słoneczny region Włoch, którego klimat doskonale sprzyja produkcji tych wymagających trunków. Lokalne odmiany, które tam znajdziecie, to między innymi Negroamaro, Fiano Minutolo, a także Montepulciano. Jeśli szukacie cięższych, głębokich doznań, ciekawie nazwane wina Primitivo będą doskonałym wyborem! Co to znaczy, że wino jest Primitivo? Czy Primitivo to dobre wino? Do czego podawać wino Primitivo? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej, w kolejnej części #PoznajSzczepyWinogron.

Co to jest wino Primitivo? Gdzie rośnie ta odmiana winogron?

Primitivo to czerwona odmiana wina, znana dzięki swojemu głębokiemu, bogatemu i intensywnemu profilowi smakowemu. Pochodzi z południowo-wschodniego zakątka Włoch, Apulli, nazywanej też Puglią, znajdującej się w “obcasie” Włoskiego buta. Uważa się, że szczep Primitio został przyprowadzony do Włoch z Chorwacji dzięki Greckim osadnikom, którzy używali tej odmiany do tworzenia wina wykorzystywanego w ceremoniach religijnych i kulturowych. 

Co to znaczy, że wino jest Primitivo?

Nazwa “Primitivo” oznacza “pierwszy” lub “wczesny” w łacinie. Winogrona szczepu Primitivo zyskały tę nazwę, dzięki temu, że dojrzewają wcześniej niż inne rodzaje winogron w regionie Apulli. Powszechnie mówi się, że ta odmiana zawdzięcza swoją nazwę księdzu Francesco Filippo Indelicati, który w XVII wieku był proboszczem parafii Gioia del Colle w prowincji Bari. Był jedną z pierwszych osób, które prowadziły dogłębne badania na temat tej odmiany winorośli. Wczesne dojrzewanie tych winogron sprawia, że są niezwykle wymagające dla hodowców. Dojrzewają nierówno i często w jednej kiści znajdują się grona, które przejrzały i uschły, jak i te, które są jeszcze niedojrzałe i zielone.

Czy Zinfandel i Crljenak to to samo co Primitivo?

Tak, Zinfandel, Crljenak i Primitivo to ten sam szczep winogron, pochodzący z różnych krajów. Zinfandel to odmiana kalifornijska, Crljenak chorwacka, a Primitivo włoska. Część specjalistów zaczęła nazywać ten szczep “winoroślą ZPC”, od pierwszych liter trzech nazw. W dzisiejszych czasach to kalifornijski Zinfandel jest najpopularniejszą regionalną wersją Primitivo. Każda lokalizacja produkuje wina, które różnią się odrobinę warunkami uprawy i sposobem warzenia, co daje fascynujące wariacje na temat tego samego głębokiego, bogatego w aromaty i smaki wina pełnego wyrazistych tanin.

Jak smakują wina Primitivo? Ceniony bukiet smaków i aromatów.

Jedną z definiujących cech Primitivo jest wysoka zawartość alkoholu, zazwyczaj oscylująca w okolicach 13% i 16%. Dzieje się tak dzięki wczesnym, sierpniowym zbiorom. Słoneczny klimat Apulii pozwala winogronom szybko dojrzeć, co skutkuje skoncentrowanym i bogatym smakiem wina. Winogrona Primitivo jako takie są duże, o ciemnym, głębokim kolorze, z grubą skórką, która nadaje winu jego intensywny, owocowy smak i aromatyczne taniny.

Primitivo jest znane ze swojego ciemnego smaku dojrzałych owoców takich jak jeżyna, czereśnia i śliwka. W zależności od tego, w jakich beczkach leżakuje, Primitivo rozpieszcza podniebienia także silnym, korzennym charakterem z nutami pieprzu, cynamonu, lukrecji i wanilii. Tak wyjątkowe połączenie smaków wynika z genetyki odmiany, słonecznej pogody i chłodnych nadmorskich wiatrów, jak i pełnej minerałów gleby Apulii.

Z czym parować Primitivo? Czyli co serwować do tego wyjątkowego wina.

Primitivo to pełne i krwisto czerwone wino, które świetnie paruje się z najróżniejszymi potrawami. Primitivo sugerujemy podawać między innymi z:

  • Pełnymi smaku mięsiwami.
    Intensywne i korzenne smaki
    Cigno Moro Primitivo di Manduria Vecche Vigne Riserva będzie doskonałym komplementem bogatych mięsnych dań. W szczególności tych o intensywnym smaku. Polecamy kaczkę i gęsi, a także jagnięcinę, wołowinę, mięsne potrawki i gulasze. 

  • Dania na bazie pomidorów.
    Różowe wino Primitivo w kupażu z Negroamaro – 
    Tenuta Giustini Avoglia Rose to wino o bardzo wyrazistych owocowych nutach. Dzięki temu będzie doskonałą parą do dań opartych na bogatych, pomidorowych sosach takich jak makarony, a nawet pizza.

  • Intensywne sery.
    Primitivo to niezwykle mocne wino, należy je więc parować ze składnikami, które nie będą przez nie zagłuszone. Ostre, aromatyczne sery takie jak cheddar, gouda i sery pleśniowe są doskonałe do serwowania z Primitivo.

  • Grill i wędzonki.
    Ciężki, gorzki smak i aromat dymu stanowią idealną parę dla bogatego i odważnego profilu Primitivo. Eksperymentując z różnymi rodzajami drewna, jak orzech, jabłoń, wiśnia i dąb, osiągniecie jeszcze ciekawsze połączenia smaków i aromatów.

  • Ciemna czekolada.
    Dzięki korzennym aromatom cynamonu i pieprzu, a także intensywnym owocowym nutom, ciemnoczerwone Primitivo będzie smakować idealnie w towarzystwie dobrej jakości, ciemnej czekolady.
     

Podając Primitivo, pamiętajmy o jego niezwykle odważnym profilu smakowym i wybierzmy dania, które będą współgrać z jego bogatym, korzennym charakterem. Unikajmy delikatnych, subtelnych potraw, które będą niezauważalne przy intensywnej mocy tego czerwonego wina. Dania bogate w kwaskowe nuty, takie jak cytrusy, sosy na bazie octów czy niektóre rodzaje kwaskowatych pomidorów (winogronowe, zielone, niedojrzałe) mogą zderzać się z intensywnymi taninami obecnymi w Primitivo, pozostawiając gorzki i nieprzyjemny posmak.

Primitivo jako ulubione wino Polaków

Spora część Polaków, od wina oczekuje przede wszystkim mocy, przystępnej ceny i łagodnego smaku, bez kwasowości. Wszystko to oferują wyjątkowe wina Primitivo. Primitivo ma niezwykle przystępny charakter, więc nawet osoby, które nie są smakoszami, będą mogły się nim rozkoszować. Aromaty dżemu z owoców leśnych i dojrzałej wiśni, okraszone nutami słodkiej czekolady i lukrecji, są jednym z głównych powodów, dzięki którym Primitivo jest jednym z najpopularniejszych win w Polsce.

Gdzie kupić wino Primitivo di Manduria?

Gdzie zatem kupić ten wyjątkowy trunek, jakim jest Primitivo di Manduria? W Winez oczywiście! Winez to czołowy dystrybutor wina w Polsce, z niezwykle bogatym asortymentem. Znajdziecie tu liczne wina z małych, niezależnych rodzinnych winiarni, które były wielokrotnie nagradzane w wielu prestiżowych konkursach. Nasza mistrzowsko dobrana selekcja zawiera w sobie nie tylko wspaniałe wina z Apulli, takie jak Primitivo di Manduria, ale też specjały z Hiszpanii, Chile, a nawet Nowej Zelandii.

Ile kosztuje Primitivo di Manduria?

Jedną z głównych zalet wina Primitivo jest jego przystępna cena. Butelki dobrego Primitivo zaczynają się już od 50zł, jak na przykład rubinowoczerwone Tenuta Giustini QVID. Nie myślcie jednak, że pośród Primitivo nie ma też win premium! Jego ceny dochodzą do niemalże 300zł za butelkę jak na przykład wyjątkowe Cigno Moro Primitivo di Manduria Vecche Vigne Riserva. Niezależnie od tego, jaki jest wasz budżet, z pewnością w Winez znajdziecie Primitivo doskonałe dla Was!



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl