Wino Riesling – poznaj niemieckiego arystokratę

Wino riesling – poznaj niemieckiego arystokratę

Owocowy bukiet, niezrównany aromat i wysoka kwasowość. Ten szczep trudno pomylić z innym – uwielbiany przez miłośników wina na całym świecie, nie bez powodu jest uznawany przez wielu krytyków za jeden z najlepszych szczepów winogron na świecie. Riesling to aromatyczne winogrono o jasnej skórce, wywodzące się od naszych niemieckich sąsiadów. Białe wino riesling z nutami cytrusów i wysoką kwasowością jest wyjątkowe pod wieloma względami. W serii #PoznajSzczepyWinogron przedstawiamy szczep riesling.

 

Co to jest riesling?

Skąd wzięła się nazwa riesling? Jest kilka prawdopodobnych scenariuszy: etymologia uwzględnia pochodzenie od słowo russ, które oznacza ciemne drewno lub od wyrazu reissen, a więc od słowa łzawić. Brytyjska koneserka i autorytet w dziedzinie wina – Jancis Mary Robinson – uważa, że riesling to jedno z najlepszych win na świecie: Riesling is a star and, as you may discern, one of my great wine heroes. Robinson ma własną cotygodniową kolumnę w elitarnym dzienniku brytyjskim Financial Times oraz pełni funkcję doradcy w piwnicach z winami królowej Elżbiety II. Warto przekonać się, dlaczego jedna z największych znawczyń wina wyróżnia właśnie ten szczep. 

Ogromną zaletą tych gron jest ich wszechstronność – kieliszek może wypełnić lekki jak mgiełka i niewymuszony w smaku riesling lub bujny i niezwykle wyrazisty. Wysoka kwasowość natomiast sprawia, że riesling należy do najbardziej żywotnych szczepów na świecie – dobry riesling na wielkie otwarcie może poczekać nawet 30 lub 50 lat

 

Aromat i wyczuwalne smaki wina riesling

Riesling wyróżnia się niezwykłą złożonością aromatów i smaków oraz wyjątkową elegancją. Na pierwszy plan wysuwa się na pewno wysoka kwasowość wina, z powodu której podczas degustacji często przychodzą nam na myśl owoce cytryny czy limonki. Rieslingi charakteryzują się bogatą gamą zapachów, przyjemnie oddziałujących na nasz zmysł smaku: najbardziej charakterystyczne są cytrusy, ale wyczuwamy w nich także delikatnie kwaskowate jabłka, owoce tropikalne lub soczyste, dojrzałe brzoskwinie czy morele

Wprawny smakosz rozpozna także nuty korzenne, mineralne oraz delikatną, ziołową woń. Ze szczepu riesling możemy otrzymać zarówno wina mocno wytrawne, jak i cięższe, słodkie wina. W słodkim rieslingu wyczujemy kolejne, wyraziste aromaty, takie jak: orzechy, miód, nuty woskowe, piżmowe, a nawet… lanolinę

Warto podkreślić także, że długo leżakujący riesling, po kilku lub kilkunastu latach zyskuje całkiem nowy bukiet smakowy. Można wyróżnić w nim słodkie, lekko palone nuty karmelowe czy aromaty mleczne. Między innymi właśnie dlatego jest on uznawany na całym świecie jako jeden z najlepszych winnych szczepów. 

Pochodzenie wina riesling

Jedna trzecia całego niemieckiego rieslinga rośnie w Dolinie Mozeli, ale w dużej ilości znajdziemy ten szczep również w regionie Pfalz. Kiści winogron pochodzące z tego terenu często mogą smakować egzotycznie i owocowo, a ich zawartość alkoholu sięga nawet 13%. Riesling jest również klasycznym szczepem rosnącym w niewielkim regionie winiarskim na północnym brzegu Renu, czyli w Rheingau. Właśnie tutaj grona winne wyróżniają się stalowo-cytrynowym, a czasem bogatym w aromat minerałów, bukietem smakowym. Koneserzy bardzo łatwo rozróżniają wina riesling pochodzące z poszczególnych regionów. 

Riesling jako szczep jest bardzo trudny w uprawie, ponieważ potrzebuje on długiego okresu dojrzewania. Woli zimny klimat, ale z dużą ilością słońca. Szczep riesling bardzo dobrze czuje się w Niemczech, Austrii, Francji, Szwajcarii czy na Węgrzech

 

Wino riesling – historia

Historia szczepu riesling wywodzi się z Niemiec i sięga roku 1435. Pierwsze udokumentowane dowody pochodzą z dziennika piwnicznego hrabiego Katzenelnbogen w Ruesselsheim z 13 marca 1435, kiedy to Klaus Kleinfish zakupił sześć winorośli riesling za łączną sumę 22 szelągów. Wtedy też w dokumentach sprzedaży pojawia się po raz pierwszy słowo riesling. Z kolei w 1464 roku hospicjum św. Jakuba w niemieckim mieście Trewir zakupiło 1200 winorośli Ruesseling. Kolejne wzmianki o szczepie można znaleźć już w 1490 i 1511 r. Pierwsze dowody datują pochodzenie rieslinga na XV wiek, dodatkowo długi czas potrzebny na dojrzewanie gron, a także wyjątkowa odporność na mróz mogą sugerować pokrewieństwo z dzikimi winoroślami. Winorośl riesling najdłuższą historię uprawy ma wśród winiarzy w Rheingau i nad Mozelą

Jak widać, Niemcy od wieków uprawiali rieslingi i właśnie stąd pochodzi 60% produkcji tego wina na całym świecie. W Polsce odmiana ta została zaadaptowana dopiero w latach 90. XX w. Marek Krojcig, nazywany królem polskiego rieslinga, wykonał pierwsze nowe nasadzenia na terenie winnicy w 1996 r., natomiast wina z tego miejsca trafiły do sprzedaży dopiero w 2010 r. Początkowo większość wyprodukowanych win (ok. 70%) było spożywanych na miejscu, ale stopniowo rozpoczęto sprzedaż w całym kraju.

 

Do jakich dań pasuje wino białe riesling?

Miłośnicy wina, szefowie kuchni i sommelierzy niezwykle cenią reslingi przede wszystkim ze względu na ich wyrazistą kwasowość, która przyjemnie podkreśla smaki serwowanych dań. Ze względu na szeroki bukiet aromatów, riesling jest winem bardzo uniwersalnym i będzie doskonale pasował do wielu, różnych potraw. Kuchnia międzynarodowa ma to do siebie, że sięga po rozmaite produkty, łącząc różne style i kierunki. Dlaczego riesling tak dobrze nadaje się jako dodatek do potraw? Jedna z kluczowych zalet parowania rieslinga z serwowanymi daniami wynika z jego różnorodności. W sklepach winiarskich znajdziemy imponujący wybór regionalnych rieslingów, z ogromnym wachlarzem smaków – od słodkich do wytrawnych, od lekkich do cięższych, z uwzględnieniem specyficznych, regionalnych wpływów terroir. Rieslingi znane są z niezwykłej równowagi między kwasowością a słodyczą. To właśnie kwasowość pozwala temu szczepowi na bycie dobrze dobranym towarzystwem, nawet dla trudnych partnerów znajdujących się na stole. 

Potrawy do Rieslingu

Kwasowość pozwala doskonale komponować się z ciężkimi sosami, wysokiej jakości mięsami, a nawet lżejszymi przekąskami. Potrafi przy tym zrównoważyć pikantny smak imbiru w azjatyckich potrawach. Charakterystyczny, owocowy smak rieslinga (jabłko, gruszka, cytrusy i owoce tropikalne) sprawia, że wino to jest naturalnym sposobem na wygładzenie pikantnego jedzenia, z pozostawioną na podniebieniu nutą słodyczy. 

W zależności od konkretnego regionu, niemieckie wina riesling wykazują więcej nut jabłek, gruszek lub cytrusów, a nawet owoców tropikalnych, wraz z niższą zawartością alkoholu. Niemieckie rieslingi są znane z tego, że dobrze komponują się z:

  • chińskim czy tajskim jedzeniem,
  • kuchnią Cajun (autorstwa ludności zamieszkującej centralną Luizjanę),
  • kuchnią Tex-Mex (połączenia kuchni teksańskiej z meksykańską),
  • z daniami typowymi dla polskich stołów, czyli: pieczoną wieprzowiną, kaczką lub gęsia.

Riesling sprawdzi się też jako dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej, gdzie dominują ryby i owoce morza.

 

Sprawdź także: Jaki jest Sauvignon Blanc?

 

Klasyfikacja niemieckich rieslingów

 

Niemieckie rieslingi są klasyfikowane ze względu na poziom cukru w zebranych winogronach. Im wyższy poziom cukru, tym słodsze wino i większy zakres alkoholu w zależności od metody winifikacji. Przedstawiamy sześć najczęstszych klasyfikacji, które można znaleźć na niemieckich etykietach oraz proponowane potrawy, do których najlepiej pasuje dane wino białe

  • Kabinett – to najlżejszy rodzaj rieslinga w Niemczech. Kabinett dobrze komponuje się z owocami morza, azjatyckimi lub tajskimi daniami, sushi, warzywami i lżejszymi przystawkami drobiowymi lub wieprzowymi.
  • Spätlese – jest to wytrawny riesling o wyrazistej treści. Spätlese dobrze komponuje się z pikantnymi potrawami, daniami owocowymi, homarami, przegrzebkami i rybami, wieprzowiną oraz wędzonym mięsem.
  • Auslese – bardzo dobry wybór do awokado, serów krowich i owczych, krabów, foie gras i dań o wyrazistej teksturze.
  • Beerenauslese – to tutaj wina riesling zdecydowanie zmieniają się w kategorię win słodkich. Wino wytwarzane jest ze zrywanych z krzewów pojedynczych, najszlachetniejszych owoców, co pozwala wyprodukować z nich wykwintne wina deserowe. Zrywane są tylko przejrzałe winogrona ze szlachetną, szarą pleśnią. Ta kategoria rieslinga doskonale sprawdzi się w połączeniu ze słodkimi deserami i ciastami oraz pieczonym jabłkiem, brzoskwinią czy karmelem.
  • Trockenbeerenauslese – riesling produkowany z pojedynczych winogron, pokrytych szlachetną pleśnią i pozostawionych na winorośli, aż do wyschnięcia i osiągnięcia postaci zbliżonej do rodzynek. To słodkie wino świetnie komponuje się z serami pleśniowymi, ale też karmelizowanymi deserami, szarlotką czy owocami tropikalnymi.
  • Eiswien – dosłownie tłumaczone jako wino lodowe, jest to niezwykle rzadko spotykane, słodkie wino, produkowane z zamarzniętych na winorośli winogron. Owoce są wyciskane jeszcze przed rozmrożeniem. W Niemczech grona przeznaczone na Eiswein zbiera się w grudniu lub w styczniu. To wino idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionego deseru. 
  • Riesling alzacki – mocno wytrawny o wyrazistej zawartości minerałów i kwasowości. Dobrze komponuje się z wędzoną rybą, foie gras, pieczoną gęsią, pasztetem i dziczyzną.
  • Washington riesling – te wina wykazują bardziej owocowe nuty. Sprawdzą się jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej, owoców morza i curry.

Jak widać, odmiany wina riesling ze względu na swoją bogatą gamę aromatów i bukiet smakowy, sprawdzą się jako dodatek do wielu różnorodnych potraw. Trudno znaleźć bardziej wszechstronne wino, które będzie zaskakiwać nas przy każdym łyku.

Sprawdź także: Jak smakują wina Pinot Noir? Poznaj najszlachetniejszy ze szczepów!

 

Warunki potrzebne do hodowli szczepu riesling

W porównaniu z większością innych, znanych na całym świecie odmian winogron, riesling dojrzewa dość wcześnie. Warto zaznaczyć, że jest winem bardzo trudnym w uprawie – gdy grona posadzi się w gorącym klimacie, ich sok może być przejrzały na długo przed pojawieniem się w jagodach interesujących smaków. Z drugiej strony w chłodnym klimacie, takim jak w dolinie Mozeli w północnych Niemczech, owoce dojrzewają późno w porównaniu z wieloma wczesnymi odmianami. Oznacza to, że riesling ma szansę dojrzeć w pełni tylko w miejscach najbardziej nachylonych w kierunku bezpośredniego światła słonecznego, aby pozostać na winorośli do późnej jesieni.

 

Gdzie kupić wino riesling? Zapraszamy do sklepu Winez!

Znajdziesz u nas bogaty wybór win ze szczepu riesling – przekonaj się, dlaczego Jancis Robinson, która doradza w kwestii win samej królowej Elżbiecie, uważa rieslinga za jedno z najlepszych win na świecie! 

Pochodzący z Austrii wytrawny riesling z 2019 r. wyróżnia się przyjemnym aromatem dojrzałych moreli, które podkreśla korzenny cynamon i orzeźwiająca skórka pomarańczowa. W winie wyczujesz naturalną kwasowość, a także miód kwiatowy i mineralne nuty. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do delikatnego mięsa ryb. 

Elegancki, wytrawny riesling o wyraźnie cytrusowym smaku i aromacie. Doskonale orzeźwia, więc idealnie sprawdzi się podczas letnich wieczorów, ale także zgrabnie komponuje się jako dodatek do ryb, owoców morza i makaronów. Bardzo wyrazista, a zarazem odpowiednio zbilansowana kwasowość sprawia, że to wino jest niemal zawsze idealnym wyborem. 

Austriacki, wytrawny riesling z 2020 r. o delikatnej, jasnej barwie. W wyraźnie owocowym aromacie na pierwszy plan wysuwa się słodka brzoskwinia i przyjemna kwasowość cytrusów. Orzeźwiające wino, które pasuje do lekkich przekąsek, owoców morza i dań rybnych. 

Półwytrawne, niemieckie wino z 2018 r. Doskonały partner dla sushi i dań kuchni azjatyckiej. Koneserzy wyczują już w pierwszym łyku przyjemne, owocowe nuty. Bardzo wyrazisty smak truskawek i brzoskwini sprawia, że wino fantastycznie orzeźwia i pozwala zrelaksować się po ciężkim dniu. Wyróżnia się delikatnym, jasnozłotym kolorem. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl